Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Podľa Lipšica existuje v kauze Tipos podozrenie z falšovania

Podpredseda KDH Daniel Lipšic
Podpredseda KDH Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podľa exministra spravodlivosti Daniela Lipšica existuje podozrenie, že sa môže zmluva uzatvorená medzi spoločnosťou Tipos a cyperskou spoločnosťou Lemikon falšovať.

"Mám vážne podozrenie, že sa pracuje na novej verzii zmluvy, že sa zmluva bude falšovať, inak by tá zmluva už dávno bola zverejnená," uviedol Lipšic dnes po schválení novely Občianskeho súdneho poriadku v NR SR. Podľa jeho slov preto chce na poslaneckom prieskume na Ministerstve financií SR (MF) navrhnúť, aby bol text dohody až do jeho zverejnenia uložený v notárskej úschove.

Ako ďalej Lipšic povedal v súvislosti so schválenou novelou Občianského súdneho poriadku, dodnes sa nevie či tento krok má zmysel, keďže nie je známy obsah zmluvy medzi oboma spoločnosťami. "Šancu v dovolacom konaní máme dobrú, otázka je či dovolacie konanie má svoj význam ak súdne rozhodnutie bolo nahradené novým záväzkom, ktorý vyplýva zo zmluvy," doplnil Lipšic. Ako ďalej pokračoval, ak už bolo rozhodnutie súdu nahradené dohodou o mimosúdnom vyrovnaní a prevode know-how, tak je potrebné zastaviť platnosť zmluvy. Podľa jeho slov napríklad len to, že sa rezort financií resp. Tipos vzdal práva na opravný prostriedok môže spôsobiť neplatnosť zmluvy. Ako však zdôraznil dôležité je vidieť znenie zmluvy.

Prieskum poslancov na Ministerstve financií SR v súvislosti s kauzou Tipos, plánovaný na piatok, by sa mal napokon uskutočniť až budúci týždeň v utorok. Ako uviedol poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec, na piatkovom rokovaní výboru sa to odsúhlasilo hlasmi koaličných poslancov. O presunutie termínu na budúci týždeň pritom podľa neho požiadal listom minister financií Ján Počiatek. Opoziční poslanci finančného výboru sa však napriek tomu na ministerstvo vybrali už v piatok. Podľa Štefanca bol totiž pôvodne dohodnutý termín do tohto piatka. 

Poslanecký prieskum na ministerstve odsúhlasili poslanci výboru tento týždeň po tom, ako rezort financií odmietol predložiť výboru dohodu o urovnaní medzi Tiposom a cyperskou firmou Lemikon s odôvodnením, že výbor žiadal dohodu s iným názvom, ktorá neexistuje. Okrem uznesenia so žiadosťou o predloženie dohody so správnym názvom vtedy aj s podporou poslancov výboru za SNS a ĽS-HZDS odsúhlasili aj prieskum na ministerstve do konca tohto týždňa. O predloženie dohody vo štvrtok požiadali ministra aj poslanci v pléne Národnej rady SR, ani s týmto pokusom však neuspeli. Ministerstvo totiž tvrdí, že na jej zverejnenie je potrebný súhlas oboch zmluvných strán, pričom súhlas Lemikonu sa mu zatiaľ získať nepodarilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu