Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Parlament zmenil zákon, aby štát nemusel dať miliardy za Tipos

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil zákon, ktorý umožní štátu zatiaľ nevyplatiť českému podnikateľovi miliardové odškodné za prehratý súdny spor národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Predlohu novely Občianskeho súdneho poriadku navrhla vláda vo štvrtok, prezident schválený text podpíše možno už dnes. Zhruba dve miliardy korún (66 miliónov eur) by mal Tipos s pomocou štátu zaplatiť firme podnikateľa Radovana Vítka do konca mesiaca.

Novela zákona posilňuje právomoci generálneho prokurátora pri podávaní mimoriadneho dovolania voči verdiktu súdov. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podľa médií mimoriadny opravný prostriedok v prípade Tiposu využije. Podľa dnes schváleného zákona nebude musieť svoj podnet hneď odôvodniť a zároveň sa na rozdiel od súčasnosti automaticky pozastaví vykonateľnosť súdneho rozhodnutia, ak o to požiada.

Návrh zákona podľa očakávaní podporila aj opozícia a hlasovalo zaň všetkých 139 prítomných poslancov.

Na podmienkach vyplatenia dvojmiliardového odškodného sa dohodol Tipos s Vítkovou firmou po tom, čo lotériová spoločnosť v auguste prehrala spor na Najvyššom súde. Týždenník Trend napísal, že pol miliardy korún (16,6 milióna eur) malo byť vyplatených už minulý týždeň. Ministerstvo financií ako jediný akcionár Tiposu uhradenie časti dlhu nevyvrátilo. "Taktiež som rozhodol (...), že Tipos nebude už nič ďalej platiť," povedal dnes Počiatek pred poslancami parlamentu.

Predstavitelia koalície a opozície sa už niekoľko dní obviňovali zo zodpovednosti za prehratý súdny spor Tiposu. Opozícia tvrdila, že Počiatek nevyužil všetky možnosti, ako sa vyplateniu dvojmiliardovej sumy vyhnúť a prípad vraj začal po verdikte súdov riešiť neskoro. Kritizovala tiež, že súčasťou dohody medzi Tiposom a Vítkom bolo to, že spoločnosť sa zriekla možnosti podať mimoriadne dovolanie. Koalícia naopak tvrdila, že dlhoročný spor Tiposu o využívanie know-how spoločnosti Športka mala vyriešiť už predchádzajúca vláda. Pohľadávku Športky voči Tiposu medzitým odkúpila práve Vítkova firma.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu