Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lídrom SDKÚ pre európske voľby by mal byť Kukan

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídrom opozičnej SDKÚ-DS pre voľby do Európskeho parlamentu (EP) by sa mal stať bývalý minister zahraničných vecí a poslanec Národnej rady Eduard Kukan.

Jeho kandidatúru dnes podporilo prezídium strany. V minulých voľbách viedol kandidátku SDKÚ-DS súčasný europoslanec a bývalý hokejista Peter Šťastný. "Tento návrh si získal stopercentnú podporu členov prezídia SDKÚ-DS. (...)

Od tejto chvíle je pán Eduard Kukan naším kandidátom na lídra," vyhlásil šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda na tlačovej konferencii, ktorú odvysielala televízia TA3.

Dodal, že na druhú priečku navrhne Šťastného. Strana bývalého premiéra uplatňuje pri európskych voľbách systém vnútrostraníckych volieb na lídra, jediným známych uchádzačom je zatiaľ Kukan. Líder sa podľa straníckych pravidiel dostane na prvé miesto kandidátky.

Takzvané primárky sa majú konať aj pre ďalšie miesta na kandidátnej listine. V súčasnosti okrem Šťastného stranu zastupuje v EP aj Milan Gaľa a Zita Pleštinská. Podpredseda SDKÚ-DS Kukan sa v roku 2004 neúspešne uchádzal o post prezidenta.

Voľby do EP sa budú v krajinách Európskej únie konať na budúci rok v júni. V súčasnosti má Slovensko v EP 14 poslancov, v ďalšom volebnom období však krajina o jedného poslanca príde z dôvodu rozšírenia únie o Bulharsko a Rumunsko.

Europoslancov vyberajú občania v priamych voľbách, pričom kandidátne listiny podávajú politické strany. Historicky prvé eurovoľby sa na Slovensku konali v roku 2004 krátko po vstupe do EÚ, zúčastnilo sa na nich necelých 17 percent voličov. Po tri poslanecké kreslá získali SDKÚ-DS, KDH, Smer-SD a ĽS-HZDS, dvoch europoslancov má SMK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu