Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Cena na rekonštrukciu Reduty sa zvyšuje o stovky miliónov!

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR chce vypísať ďalšiu, v poradí štvrtú, súťaž na rekonštrukciu bratislavského sídla Slovenskej filharmónie, Reduty. Potrebuje na to zvýšiť cenu predpokladaných nákladov na rekonštrukciu o takmer 427,5 milióna korún vrátane DPH (14,2 mil. €). Poslednú súťaž totiž zrušilo pre neaktuálnosť cien.

V materiáli, ktorý MK SR predložilo začiatkom novembra do pripomienkového konania, navrhuje novú sumu na obstarávanie takmer 934 mil. Sk s DPH (31 mil. €). Celkové náklady na rekonštrukciu Reduty, ktorá sa komplexne neobnovovala od dokončenia budovy v roku 1919, sú však väčšie o vyše 205,7 mil. Sk s DPH (6,8 mil. €).

V tejto sume sú pritom zahrnuté aj peniaze minuté na Redutu v rokoch 2003 a 2004 ( vyše 36,1 mil. Sk/ takmer 1,2 mil. €) a tiež náklady, ktoré nie sú uvedené v novom zvýšenom rozpočte. O rekonštrukcii Reduty uvažuje rezort kultúry od roku 1996 a prvé práce sa v Redute urobili v roku 2003. Najnovšie by rekonštrukcia mala byť dokončená v roku 2011. V zrušenej súťaži vo februári bola uvedená suma 712 mil. Sk (vyše 23,6 €), z toho na stavebné práce, na ktoré bolo vyhlásené verejné obstarávanie, malo ísť 500 - 550 mil. Sk bez DPH (cca 16,6 mil. - 18,3 mil. €).

Za ostatné sa mala zaplatiť napríklad projektová dokumentácia, stavebná a technologická časť či zariadenie staveniska. Rekonštrukciu odsúhlasila vláda v ešte v roku 2002. MK SR vypísalo doteraz poslednú súťaž na rekonštrukciu Reduty v apríli 2007 a víťaznú ponuku chcelo vybrať do konca júna, neskôr termín posunulo na koniec októbra 2007. Aj tento termín sa však nedodržal. MK SR ešte začiatkom februára informovalo, že rekonštrukcia sídla SF by sa vzhľadom na jeho havarijný stav mala začať čo najskôr.

Jej začiatok však odďaľujú komplikované postupy pri výbere stavebnej firmy, pričom sa ponukové ceny uchádzačov diametrálne odlišovali a ani jedna nezodpovedala znaleckým odhadom súčasných cien stavebných prác. MK SR súťaž zrušilo koncom februára. Zrušená užšia súťaž na firmu, ktorá mala do roku 2010 zrekonštruovať sídlo SF, bola už tretia v poradí.

Aj predchádzajúce dve verejné obstarávania boli zrušené. Ministerstvo môže zrušiť verejnú súťaž, ak sa podstatne zmenia okolnosti, za ktorých bola vyhlásená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu