Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V mýtnom tendri už nie sú námietky, ÚVO ich zatiaľ vyriešil desať

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vyriešil aj posledné dve námietky v súťaži na dodávku a prevádzku systému elektronického výberu mýta. Námietku konzorcia ToSy.sk úrad zamietol a sťažnosťou skupiny Slovakpass sa nebude ďalej zaoberať.

Informoval o tom dnes Slovenský rozhlas. ÚVO dostal od neúspešných uchádzačov spolu desať námietok proti postupu Národnej diaľničnej spoločnosti v mýtnom tendri, neuznal ani jednu z nich. Uzavretiu lukratívnej súťaže za viac ako 20 miliárd korún (663,9 milióna eur) však môžu aj po vyriešení všetkých sťažností brániť súdne spory.

Konzorciá, ktoré na ÚVO neuspeli, totiž môžu rozhodnutia úradu napadnúť na súde; bratislavský krajský súd už má na stole niekoľko žalôb. Okrem konzorcií ToSy.sk a Slovakpass v súťaži skončil aj rakúsky Kapsch, ktorý prevádzkuje elektronický výber mýta v susednom Česku.

V tendri tak zostalo ako jediné združenie SanToll s najvyššou ponukou okolo 25 miliárd korún (829,8 milióna eur). Pôvodne mali nákladné autá, kamióny a autobusy platiť mýto za prejazdené kilometre na diaľniciach a ďalších vybraných úsekoch od januára 2009.

Pre zdržanie v tendri sa však štart posunie na neskôr, čím štát na budúci rok príde podľa skoršieho odhadu premiéra Roberta Fica o tri až štyri miliardy korún (99,6 milióna eur až 133 milióna eur). Predkladané sťažností neúspešných uchádzačov, ktoré zablokovali uzavretie súťaže, boli tiež dôvodom na zmenu zákona o verejnom obstarávaní, ktorý chce presadiť vládny kabinet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu