Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Armáda bude pokračovať v súťaži na lietadlá

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany plánuje pokračovať v rozbehnutej súťaži na výber dopravných lietadiel pre armádu, hoci v návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu na nákup strojov nedostalo peniaze.

Napísal to dnes denník Pravda. Súťaž chce ministerstvo vyhodnotiť podľa plánu do konca tohto mesiaca, dodávateľ lietadiel však podľa denníka prvú splátku dostane až v roku 2010 alebo 2011. "Posunú sa iba rozvrhnuté splátky. Prvé peniaze by sa mali zaplatiť, až keď bude dodané prvé lietadlo, čo by mohlo byť v roku 2010," citoval denník ministra obrany Jaroslava Bašku.

Pravda poznamenala, že prvú splátku by tak štát zaplatil zrejme až za budúcej vlády. Na budúci rok plánoval štát podľa denníka zaplatiť za lietadlá prvú splátku od 150 miliónov do 230 miliónov korún (4,98 až 7,63 milióna eur). Úroky za lízing budú nabiehať od podpísania zmluvy, napísala Pravda.

O dodanie lietadiel prejavil záujem americký Lockheed Martin s lietadlom Hercules C-130J-30, španielska EADS CASA so strojom CASA C-295 a talianska Alenia Aeronautica s lietadlom C-27J Spartan. Úrad očakával, že na obstaranie lietadiel bude potrebovať najviac 7,5 miliardy korún (249 miliónov eur). Premiér Robert Fico však minulý týždeň oznámil, že v návrhu rozpočtu na rok 2009 sa žiadne výdavky na nákup lietadiel neplánujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu