Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda zváži dočasnú reguláciu cien energií aj pre firmy

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek
Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Vláda zváži zavedenie dočasnej celoplošnej regulácie cien elektriny a plynu.

Novinárom to dnes po rokovaní vlády povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Rozšírenie okruhu chránených odberateľov by mohlo pomôcť podnikateľom prekonať prípadné dôsledky globálnej finančnej krízy. Kabinet sa od svojho nástupu snaží zabrániť zdražovaniu energií pre domácnosti.

"(Vláda) zváži vytvorenie podmienok pre zavedenie regulácie dodávok elektriny a plynu mimo segmentu domácností na nevyhnutný čas," vyhlásil Jahnátek. Zámer posúdiť dočasné administratívne určovanie cien energií si už vytýčili aj ďalšie okolité krajiny, tvrdil.

Kabinet sa zaoberal nastavením cien energií pre podniky v rámci rokovania o opatreniach, ktoré majú pomôcť slovenskej ekonomike prekonať dopady finančnej krízy. Okrem iných aktivít ministerstvu hospodárstva uložil "významnou mierou vplývať na dodávateľov elektriny, plynu a tepla, aby svoje produkty ponúkali za primerané ceny".

Ceny energií v minulosti určoval štát, neskôr právomoc prešla na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. V súčasnosti úrad schvaľuje iba cenníky dodávok pre domácnosti; napríklad ceny plynu pre firmy sa tak menia priebežne.

Kabinet premiéra Roberta Fica od svojho nástupu do úradu v roku 2006 tlačí na energetické firmy, aby nezvyšovali ceny pre domácnosti. ÚRSO však nedávno rozhodol o regulácii cien plynu aj pre teplárne, ktoré teplom zásobujú domácnosti. Koalícia navyše dnes v parlamente presadila nový zákon, ktorý umožní štátu zablokovať už samotné predloženie cenových návrhov od plynární SPP či regionálnych distribútorov elektriny na posúdenie regulačnému úradu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu