Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fico sa SPP vyhráža zablokovaním cenových návrhov

Rober Fico
Rober Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ak by sa Slovenský plynárenský priemysel (SPP) napriek dvom negatívnym rozhodnutiam regulátora opäť pokúšal presadiť zvýšenie cien pre domácnosti, vláda dá podľa jej predsedu Roberta Fica zástupcom štátu v predstavenstve spoločnosti právo cenové návrhy zablokovať.

"Pokiaľ by SPP pokračoval v cenovej politike voči slovenským domácnostiam, v ten istý deň, ako SPP, teda jeho nemeckí a francúzski akcionári, podá návrh na zvýšenie cien pre domácnosti, vláda mimoriadne zasadne a navrhne v skrátenom legislatívnom konaní schváliť zákon, ktorým sa predstaviteľom štátu v predstavenstve dá v prípade cenových návrhov právo veta," reagoval na vyjadrenia SPP Fico. Urobil tak po odmietnutí druhého návrhu na zvýšenie cien plynu pre domácnosti regulátorom, podľa ktorých SPP zvažuje napadnutie rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví na súde. Traja zástupcovia štátu v predstavenstve SPP by tak mohli vetovať cenové návrhy štyroch zástupcov zahraničných akcionárov v tomto orgáne. "Zatiaľ nepristupujeme k zmene pomerov v predstavenstve," uviedol Fico.

Pri zvýšení cien plynu pre domácnosti tak, ako to naposledy navrhoval SPP, teda takmer o 20 %, by sa podľa premiéra zvýšil zisk SPP o "smiešnych" 290 mil. Sk (9,626 mil. €). "Ak od toho odrátame daň, bavíme sa o nejakých 230 miliónoch korún," povedal. SPP pritom podľa Fica dosahuje miliardové zisky z tranzitu plynu cez územie Slovenska. Ako pokračoval, za minulý rok vykázal SPP čistý zisk 16,8 mld. Sk (557,7 mil. €). "To vám, páni, nestačí, že kontrolujete 16,8 miliardy korún (557,7 mil. €), " spýtal sa premiér predstaviteľov nemeckej spoločnosti E.ON Ruhrgas a francúzskeho Gaz de France.

Premiér žiada nemeckých a francúzskych akcionárov SPP, aby nepodávali ďalší návrh na zvýšenie cien plynu pre domácnosti. Podľa neho si SPP dokáže nájsť 230 mil. Sk (7,635 mil. €) aj vnútornými opatreniami v podniku. "Pri takých obratoch a ziskoch nájsť vnútornou reštrukturalizáciou 230 miliónov korún (7,635 mil. €) je úplne smiešne," povedal. Premiér zahraničným akcionárom odporučil, nech sa zamerajú poradenské zmluvy SPP a na odmeňovanie pracovníkov. "Sumu 290 miliónov korún (9,626 mil. €) v hrubom by mal takýto podnik vyriešiť za pol hodinu bez akéhokoľvek zaváhania," povedal. Ak by SPP dosiahol kvôli zvýšeniu cien plynu pre domácnosti hrubý zisk 290 mil. Sk (9,626 mil. €), polovica z toho by pripadla štátu ako 51-percentnému akcionárovi. "My tieto peniaze nechceme. My nebudeme od slovenských domácností takýmto spôsobom získavať peniaze," povedal premiér.

Reakciou vlády na vyjadrenia spoločnosti je pritom podľa Fica aj oficiálna písomná ponuka pre nemeckých a francúzskych akcionárov, aby za podmienok, za ktoré akcie SPP kúpili, tieto akcie za rovnakú cenu predali späť štátu. Štát by tak za 49 % akcií, ktoré vlastní konzorcium nemeckej spoločnosti E.ON Ruhrgas a francúzskeho Gaz de France, podľa Fica zaplatil 123 mld. Sk (4,083 mld. €). "Na dividendách už pritom zobrali 63 miliárd korún (2,091 mld. €), " povedal. Napriek tomu zahraniční akcionári podľa Fica " hanebne pýtajú od slovenských domácností 290 miliónov korún (9,626 mil. €) za to, že treba zvyšovať ceny pre domácnosti". Štát pritom nebude mať podľa Fica žiadny problém získať peniaze za spätné odkúpenie 49-percentného podielu v SPP.

Návrhy premiéra Roberta Fica na spätné odkúpenie akcií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) môžu podľa šéfa Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova Slovensku poškodiť. “Je to Chavezovský populizmus, za ktorým je ekonomická xenofóbia a anti-kapitalistické nálady. Ak Fico skutočne urobí to, čo hovorí, mohlo by to poškodiť kredibilitu Slovenska," povedal ešte v septembri v reakcii na Ficove návrhy pre agentúru Reuters šéf Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Analytici ďalej tvrdia, že aktivity slovenského premiéra v boji proti cenám vysielajú zlý signál do inštitúcií Európskej únie, ako je Európska centrálna banka, ktorý im môže dať dôvod počkať pred vpustením ostatných štátov, ako Českej republiky, Maďarska alebo Poľska, do eurozóny.

"Ak to Fico skutočne urobí, mohlo by to ohrozovať vstup ostatných krajín do eurozóny, keďže to môže byť varovným signálom pre Európsku centrálnu banku a ďalšie inštitúcie," povedal pre Reuters analytik JP Morgan Miroslav Plojhar. "SPP požiadal o zvýšenie cien plynu výhradne kvôli nárastu cien nákladov, a nie preto, aby si zvýšil zisk. Dúfame, že regulačný úrad presne a nezávisle posúdi náš návrh a zohľadní zvýšené náklady na nákup plynu z Ruska," uviedla spoločnosť SPP vo svojom vyhlásení ešte v septembri po podaní zvýšeného cenového návrhu. Na aktuálne Ficove vyjadrenia SPP zatiaľ nereagoval.

Zo zisku spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) neprofitovali len zahraniční akcionári, ale aj samotný štát. Ten ako 51-percentný akcionár zinkasoval v tomto roku dividendy z minuloročného konsolidovaného zisku a z nerozdeleného zisku z minulých rokov vo výške 12,24 mld. Sk (406,3 mil. €). "Ak vláda naozaj považuje ceny energií za problém, mohla by tieto výnosy použiť pri rozdeľovaní peňazí v štátnom rozpočte na adresné kompenzácie tým, ktorí ich skutočne potrebujú. Najlepšou cestou by však podľa nášho názoru bolo otvorenie dverí konkurencii v najširšom slova zmysle," uviedol riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Martin Chren.

Plynárenská spoločnosť v minulom roku zaznamenala konsolidovaný čistý zisk v objeme 19,1 mld. Sk (634 mil. €), samotná materská spoločnosť SPP zaznamenala v sledovanom období čistý zisk vo výške 16,8 mld. Sk (557,7 mil. €). Valné zhromaždenie spoločnosti schválilo v apríli tohto roku vyplatenie dividend akcionárom vo výške 24 mld. Sk (796,7 mil. €). Nemecká spoločnosť E.ON Ruhrgas a francúzska firma Gaz de France tak získali, ako 49-percentní akcionári, dividendy v objeme 11,76 mld. Sk (390,4 mil. €).

Vlastníkom 49-percentného podielu v SPP je konzorcium nemeckej spoločnosti E.ON Ruhrgas a francúzskeho Gaz de France. Štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR vlastní majoritný 51-percentný podiel, vykonávateľom akcionárskych práv je Ministerstvo hospodárstva SR. SPP k 1. júlu 2006 právne odčlenil prepravné a distribučné činnosti. Okrem materskej spoločnosti SPP tak začali na trhu pôsobiť aj jeho 100-percentné dcérske spoločnosti eustream a SPP-distribúcia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu