Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rozhodnuté! Štát bude schvaľovať cenové návrhy SPP

SPP
SPP

BRATISLAVA - Štát bude mať viac možností ovplyvňovať ceny energií. Rozhodol o tom dnes parlament. Schválená predloha umožní zástupcom štátu vo väčšej miere podieľať sa na rozhodovaní o podobe cenových návrhov energetických firiem.

Vláda Roberta Fica návrh prijala po tom, ako dominantný predajca plynu v krajine, Slovenský plynárenský priemysel (SPP), predložil ďalšiu žiadosť o úpravu cien plynu pre domácnosti.

Zákon prešiel v parlamente až na tretí pokus. V stredu totiž nemala koalícia napriek pohodlnej väčšine v Národnej rade dosť poslancov v sále, a opozícia tak dvakrát zablokovala hlasovanie o tomto bode. Po podpise prezidenta bude zákon účinný ihneď po zverejnení v Zbierke zákonov.

Ficova vláda zákonom presadila, že energetické podniky nebudú môcť posielať Úradu pre reguláciu sieťových odvetí cenové návrhy bez súhlasu valného zhromaždenia. V súčasnosti stačí k podaniu žiadosti verdikt predstavenstva. Väčšinový akcionár spoločnosti tak bude môcť ovplyvňovať rozhodovanie o podobe návrhov cien energií. Štát má väčšinu akcií, ale menšinové zastúpenie vo vedení vo viacerých sprivatizovaných firmách, ako je napríklad SPP či regionálni distribútori elektriny.

Vláda premiéra Fica od svojho nástupu do úradu v roku 2006 tlačí na energetické firmy, aby nezvyšovali ceny pre domácnosti. Regulačný úrad plynárom nedávno dvakrát zamietol návrh na zdraženie plynu, ktorý plynári odôvodňovali nárastom nákupných cien komodity z Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu