Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Cena plynu sa meniť nebude, rozhodol ÚRSO

SPP
SPP

BRATISLAVA - Ceny tepla pre slovenské domácnosti, ktoré sa priebežne zvyšovali počas roka, už od novembra neporastú. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) totiž určil s platnosťou od nasledujúceho mesiaca maximálnu cenu plynu, ktorý výrobcovia odoberajú od SPP a následne používajú na produkciu tepla pre domácnosti.

Informoval o tom dnes hovorca úradu Miroslav Lupták.

"Cieľom bolo stabilizovať ceny tepla pre najzraniteľnejšiu skupinu odberateľov - domácnosti a zrovnoprávniť odberateľov v bytových domoch s odberateľmi v rodinných domoch s vlastným vykurovaním," napísal v tlačovej správe Lupták. ÚRSO stanovil maximálne ceny za dodávky plynu na výrobu tepla určeného pre domácnosti od 1. novembra do konca tohto roka, dodal.

Administratívne určenie cien za dodávky plynu používaného na vykurovanie domácností v bytoch úradu umožnila novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorú tento rok v parlamente presadila vládna koalícia. Kabinet Roberta Fica bojuje proti zvyšovaniu cien energií pre domácnosti. Premiér nedávno razantne odmietol návrh SPP na zvýšenie cien plynu pre domácnosti.

Plynári svoju žiadosť odôvodňovali nárastom nákupných cien plynu od ruského dodávateľa Gazprom. Úrad však v uplynulých mesiacoch zamietol aj po doplnení podkladov od SPP dva cenové návrhy dominantného predajcu plynu v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu