Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Piešťanské kúpele prehrali spor o 200 miliónov

PIEŠŤANY - Slovenské liečebné kúpele Piešťany musia zaplatiť zmluvnú pokutu a úroky v celkovej sume 200 miliónov korún (6,63 milióna eur) za odstúpenie od zmluvy s firmou CKSK, ktorá kúpeľom v minulosti zabezpečovala zahraničných klientov.

Peniaze majú zaplatiť podľa stredajšieho rozhodnutia okresného súdu v Piešťanoch spoločnosti Swiss Finance, ktorá pohľadávku medzičasom odkúpila, napísal dnes denník Pravda. Kúpele sa proti rozsudku pravdepodobne odvolajú.

Piešťanské kúpele podpísali zmluvu o obchodnej spolupráci s firmou CKSK v roku 1997, keď ich ovládal privatizér Karol Martinka. Nové vedenie kúpeľov ju však o dva roky neskôr vypovedalo a označilo za nevýhodnú. CKSK sa však začala domáhať pokuty 80 miliónov korún a úrokov, ktoré sa rozrástli na viac ako 100 miliónov korún.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a kúpele sa proti nemu podľa ich právneho zástupcu Juraja Bizoňa odvolajú. Bizoň tiež nevylúčil, že peniaze budú kúpele vymáhať od štátneho Fondu národného majetku. Väčšinovým akcionárom SLK Piešťany je maďarský reťazec Danubius Hotels Group, desaťpercentný podiel v spoločnosti drží mesto Piešťany.

Privatizácia piešťanských kúpeľov sa začala v roku 1996, keď Fond národného majetku rozhodol o predaji 51 percent akcií Spoločnosti zamestnancov piešťanských kúpeľov. V roku 1997 previedli akcie kúpeľov na spoločnosť Vadium Group, ktorú založil Karol Martinka.

Polícia vtedy podnikateľa pre prevod akcií obvinila z podvodu a Martinka v roku 1999 vrátil akcie Fondu národného majetku. Neskôr bolo trestné stíhanie zastavené. Martinka odmietol, že by spoločnosť CKSK používal na tunelovanie kúpeľov a od roku 1999 s touto firmou údajne nie je nijak prepojený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu