Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prokuratúra podala obžalobu na bývalého šéfa Drukosu

František Mojžiš
František Mojžiš

BRATISLAVA - Prokuratúra podala obžalobu na bývalého šéfa skrachovanej nebankovej spoločnosti Drukos Františka Mojžiša. Podľa obžaloby Mojžiš pripravil podvodom viac ako 25.000 ľudí o 3,97 miliardy korún (131,78 milióna eur). Jeho prípad sa tak dostane pred Špeciálny súd, hrozí mu väzenie až do 12 rokov. Novinárov dnes o tom informovali zástupcovia Generálnej prokuratúry.

Mojžiš podľa prokuratúry vylákal v rokoch 1999 až 2002 peniaze od ľudí sľubovaním nereálneho a neprimerane vysokého zhodnotenia. "Obvinený takto postupoval aj napriek tomu, že na základe všetkých interných ekonomických informácií a výsledkov musel vedieť, že sľubované záväzky nie sú reálne splniteľné," uviedla prokuratúra. Získané peniaze údajne použil na vyplácanie predchádzajúcich vkladateľov a krytie vlastných nákladov spoločností v skupine Drukos. Polícia Mojžiša obvinila ešte v roku 2003.

"Je to jedna z posledných veľkých nebankových káuz, ktorá je takýmto spôsobom postavená pred súd," uviedol generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Nebankové spoločnosti v minulosti pripravili niekoľko stotisíc Slovákov celkovo o 25 miliárd korún (829,85 milióna eur). Súdy už napríklad vymerali 11,5-ročný trest pre bývalého manažéra Horizontu a BMG Invest Vladimíra Fruniho.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu