Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krajský súd v Nitre potvrdil vrahovi 24 rokov za mrežami

(Zdroj: Bleskovky.sk)

NITRA – Za vraždu dôchodkyne z Obidu v okrese Nové Zámky si 46-ročný Gabriel Helmes z Rúbane posedí za mrežami 24 rokov. Rozhodol o tom dnes senát Krajského súdu v Nitre, ktorý ho uznal vinným z obzvlášť závažného zločinu vraždy, porušovania domovej slobody a krádeže.

Okresný súd vyniesol v tomto prípade rozsudok 10. septembra, Helmes sa však voči nemu odvolal. „Vzhľadom na odsúdenie menovaného v inej trestnej veci zistil krajský súd v odvolacom konaní splnenie zákonných podmienok na uloženie súhrnného trestu, ktorý obžalovanému uložil na 24 rokov v ústave s maximálnym stupňom stráženia,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa súdu Zuzana Michalová.

Zároveň musí Helmes zaplatiť rodine zavraždenej ženy 7 000 korún (232,35 €) za náklady spojené s pohrebom. Dôchodkyni Márii sa stalo osudným, že celá dedina vedela o tom, že pri sebe stále nosí svoje celoživotné úspory. Šetrila, kde mohla, energie mala vypnuté. Helmes bol práve v životnej kríze.

Opustila ho manželka a zobrala so sebou aj deti. Vlámal sa na povalu dôchodkyne, kde strávil noc s úmyslom ukradnúť jej celoživotné úspory. Žena sa na druhý deň ráno - 2. júla 2007 - išla pozrieť na povalu, pretože odtiaľ počula šramot.

Vrah ju bodol do srdca a keď spadla, začal ju škrtiť. Potom zobral 400 000 korún (13 278 €), ktoré mala vo vrecku zástery. Telo ukryl do dvoch vriec, ktoré prikryl starým kobercom, slamou a odpadom z hrachu. Peniaze míňal v erotických salónoch v Bratislave, Prahe a v Maďarsku. V Budapešti ho však okradli. Keď sa dozvedel, že po ňom pátra polícia, reagoval pokusom o samovraždu pred Dómom svätého Martina v Bratislave.

Podľa posudku psychiatra Gabriel Helmes netrpí duševnou chorobou, má však poruchu osobnosti, ktorá vedie k skratovému konaniu v čase krízy. V minulosti bol viackrát súdne trestaný. V prípravnom konaní sa v dvoch výpovediach k činu priznal a osudný deň presne popísal. Na súde však tvrdil, že si všetko vymyslel, lebo bol pod tlakom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu