Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Štát chce podľa ZMOS-u obmedziť právomoc obcí

Jozef Turčány
Jozef Turčány

BRATISLAVA - Tvrdí to Združenie miest a obcí Slovenska na základe jedného z paragrafov v návrhu zákona o majetku obcí, ktorý do legislatívneho procesu predložil rezort financií.

Zmena sa týka spôsobu skončenia povinnosti dodržať účelové určenie majetku verejnoprospešného charakteru, ktorý obec a vyšší územný celok nadobudli prevodom majetku štátu.

K zmene účelu nehnuteľného majetku bude podľa výkonného podpredsedu ZMOS Jozefa Turčányho môcť dôjsť len po predchádzajúcom písomnom súhlase vecne príslušného ústredného orgánu štátnej správy. Pripomenul, že združenie s touto zásadnou zmenou nemôže súhlasiť. "Ide o významné obmedzenie právomoci obcí, je nesystémové a ide proti princípom verejnej správy," povedal.

Združenie víta iniciatívu ministerstva financií riešiť problémy neusporiadaných pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z pôsobnosti štátu na obce v roku 1990. Upozorňuje však na rozpory v usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré potrebujú ešte riešenie. "Ide o pozemky, ktoré podľa zákona o majetku obcí a zákona o majetku VÚC nemohli prejsť spolu so stavbami, pretože boli v správe iného štátneho subjektu, než stavby na nich postavené," povedal Turčány. Ako príklad uviedol bývalé okresné správy ciest. Nazdáva sa, že tým neboli splnené zákonné podmienky na ich prechod do vlastníctva obcí a VÚC.

V návrhu zákona o majetku obcí navrhuje ZMOS riešiť aj ďalšie vecné problémy, ktoré vznikajú pri aplikácii zákona v praxi. Týka sa to napríklad nakladania s majetkom obce a jeho odovzdaní do správy inej právnickej osobe. Upresňuje sa tiež znenie ustanovení, ktoré upravujú majetkové postavenie obcí a vyšších územných celkov a nimi zriadených organizácií. "A to tak, aby jednoznačne zrejmé, že obce a VÚC sú vlastníkmi majetku a nimi zriadené rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie sú správcami majetku vo vlastníctve obcí a VÚC," spresnil Turčány.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu