Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

ZMOS je nespokojné s výškou príspevku na aktivačné práce

BRATISLAVA - Na potrebe legislatívnej úpravy príspevku na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, ktorý organizuje aktivačnú činnosť alebo dobrovoľnícku službu, sa dohodli podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčány a štátna tajomníčka ministerstva práce Emília Kršíková.

Rovnako budú postupovať pri doriešení oprávneného príspevku pre rozpočtovú organizáciu alebo príspevkovú organizáciu, ktorej zriaďovateľom je obec. Informovala o tom hovorkyňa ZMOS Viera Trpišová. Novela zákona o službách zamestnanosti účinná od 1. mája 2008 priznáva pre koordinátora aktivačných prác percentuálnu odmenu nie z celkovej ceny práce, ale iba z príspevku, ktorý úrad práce poskytne právnickej osobe. V praxi tak z celkovej ceny práce vo výške 27 000 Sk dostane koordinátor podľa Trpišovej najviac 81 Sk namiesto 800 Sk.

"Vítame prístup ministerstva práce pri náprave legislatívy, ktorá v súčasnom znení nereflektuje na potreby trhu práce a na dohodnutý postup v legislatívnom procese. Obce majú pri aktivačných prácach nezastupiteľnú úlohu, súčasné znenie zákona skomplikuje prístup obcí k možnosti aktivácie svojich obyvateľov," uviedol podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Použitie príspevkov bude zapracované po prerokovaní s predstaviteľmi ZMOS do pripravovaného Národného projektu Aktivácia uchádzačov o zamestnanie formou menších obecných služieb a formou dobrovoľníckej služby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu