Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cestný zákon ide opäť do parlamentu, aj s podporou HZDS

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Cestný zákon ide opäť do parlamentu. Vláda ho dnes schválila takmer v rovnakej podobe, ako ho pôvodne navrhol minister vnútra Robert Kaliňák. Zákon zvyšuje pokuty, znižuje rýchlosť v obci na 50 km/h, nariaďuje celoročné svietenie, zimné pneumatiky pre nákladné autá a autobusy od 15. novembra do 31 marca, deti sa budú musieť bicyklovať s prilbou.

Zákon by mal platiť od februára. Od januára 2011 má ponúknuť možnosť odpracovať si pokutu vyššiu ako 60 eur. Hodina verejnoprospešných prác bude mať hodnotu troch eur. Vyvlastnenie pozemkov pod ďalšie kilometre diaľnic a rýchlostných ciest, pre ktoré cestný zákon nedávno prezident odmietol, nový návrh neobsahuje.

Ministerstvo dopravy ho predloží samostatne ako novelu zákona o mimoriadnych opatreniach pri stavbe diaľnic a rýchlostných ciest. Vládou schválený návrh zákona neobsahuje ani súkromných skúšajúcich v autoškolách, o vodičskom oprávnení majú naďalej rozhodovať policajti. Zo zákona vypadol tiež poslancami presadený zákaz telefonovania a počúvania hudby na priechodoch pre chodcov. Podľa Kaliňáka je takéto opatrenie nevykonateľné, pretože sa nedá kontrolovať.

Minister vnútra verí, že v parlamente zákon prejde bez problémov a že ho podporí aj koaličné ĽS-HZDS, jeho predseda Vladimír Mečiar namietal, že vláda nedodržiava polročnú lehotu na opätovné predloženie odmietnutého zákona. "Tu vo vláde prešiel zákon konsenzuálne, teda aj hlasmi HZDS. takže zatiaľ som žiadny hlas proti z HZDS nepočul," povedal po rokovaní vlády Kaliňák.

Očakáva aj podporu opozície, pretože do zákona zapracovali aj jej návrhy, napríklad celoročné svietenie. Ak by zaň nehlasovali, "budú musieť poslanci prijať zodpovednosť za nechuť mať bezpečnejšie cesty. Budú sa musieť zodpovedať pred počtom obetí na cestách, s ktorým sa snažíme intenzívne bojovať a zákon nám má pomôcť." Kaliňák by však nepoľavil, v prípade neúspechu by sa snažil o novely terajšieho cestného zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu