Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda dnes opätovne prerokuje cestný zákon

BRATISLAVA – Vláda dnes prerokuje cestný zákon bez časti o vyvlastnení pozemkov pod diaľnice a rýchlostné cesty, pre ktorú ho odmietol prezident Ivan Gašparovič. Zákon navrhuje zvýšenie pokút, zníženie rýchlosti v obci na 50 kilometrov za hodinu, prikazuje celoročné svietenie, deťom ukladá povinnosť bicyklovať s prilbou.

Novinkou sú tiež povinné zimné pneumatiky, ak bude na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Nákladné autá a autobusy budú musieť mať zimné pneumatiky bez ohľadu na počasie od 15. novembra do 31. marca.

Ak zákon schváli parlament, bude platiť od februára. Pokuty nový zákon zvyšuje až na 17 000 eur za zneužívanie ŠPZ-ky, do 7 000 eur bude hroziť za opakované porušenie povinností do roka od uloženia pokuty, do 3 500 eur za neodstránenie prekážky na ceste alebo ak požičiate auto opitému.

Ak odmietnete fúkať, dostanete pokutu od 300 do 1 300 eur a zákaz šoférovať na jeden až päť rokov. Za potvrdenú jazdu pod vplyvom alkoholu bude pokuta od 200 do 1 000 eur a zákaz šoférovania do piatich rokov, ak budete piť počas šoférovania, spôsobíte nehodu alebo prekročíte rýchlosť, dostanete pokutu od 150 do 800 eur a zákaz šoférovania do troch rokov.

Pokutu nad 60 eur si od januára 2011 budete môcť odpracovať - hodina verejnoprospešných prác bude mať hodnotu troch eur. Vláda rozhodne aj o podpore rekonštrukčných a rozvojových projektov v okresoch Banská Štiavnica a Krupina. Do konca mesiaca by mali dostať z vládnej rezervy 25 miliónov korún (829 847 €).

Banská Štiavnica má dostať 11 miliónov (365 133 €), z toho desať miliónov (331 939 €) na rekonštrukciu mestských kúpeľov. Krupina dostane päť miliónov (166 tis. €), rozdelí ich na opravu centra voľného času a rekonštrukciu parku Andreja Sládkoviča.

Ostatné peniaze si podelia obce, najčastejšie ich minú na opravy kultúrnych domov. Vláda zmení rozhodnutie zo 16. júla, keď dala z rezervy 50 miliónov (1 659 696 €) do Nitrianskeho samosprávneho kraja a okresu Topoľčany. Štyri milióny korún (132 775 €) pre Topoľčianky nepôjdu na rekonštrukciu historickej knižnice, ale na opravy zámku.

Väčšinu rokovania zaberú prípravy na zavedenie eura. Ministri majú schváliť zriadenie Cenovej rady ako poradného orgánu vlády. Predsedom má byť šéf Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók, podpredsedom minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, tajomníkom sekretariátu štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír.

Cenová rada bude jedným z opatrení, ktorým chce vláda bojovať proti neodôvodnenému rastu cien. Bude najmä sledovať ceny, pričom môže ministrom nariadiť, aby v prípade prudkého rastu cien prijali opatrenia. Predkladanie iniciatívnych návrhov v oblasti cenovej stability bude jednou z úloh Cenovej rady.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu