Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

NR SR dnes: O handrách, hyenizme, chudákoch, Goebbelsovi a primitivizme

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes podľa očakávaní neodvolal z funkcie ministra spravodlivosti Štefana Harabina. Zo 131 prítomných poslancov za jeho odchod z postu hlasovalo 55, proti bolo 75, jeden poslanec nehlasoval. Na odvolanie bolo potrebných 76 hlasov. Samotná debata o odvolávaní však mala veľmi búrlivý priebeh, odznelo veľa invektív od koaličných i opozičných poslancov.

Poslanec za KDH Daniel Lipšic je podvodník a najväčší klamár, aký sa na Slovensku narodil, povedal dnes v pléne minister spravodlivosti Štefan Harabin. Šéf rezortu verí, že Lipšic sa vráti na ministerstvo, ale „v modrej košeli ako iní odsúdení a bude ho riadiť vysávačom a handrou“.

Harabin odmietol, že má kontakty s Bakim Sadikim, ktorého Lipšic považuje za hlavu albánskej drogovej mafie „Nemám žiadny vzťah a nikdy som ho nemal. To je viac ako tykanie, vykanie, onikanie,“ vyhlásil dnes v pléne minister. Podľa neho Lipšic sa nemohol legálne dostať k prepisu telefonátu z roku 1994 medzi Harabinom a Sadikim. Lipšic priložil prepis k návrhu na Harabinovo odvolanie. Familiárnym spôsobom si v ňom dohadujú schôdzku. „Je to dôkaz, že ste zneužívali tajnú službu a operatívu polície?“ pýta sa minister. Podľa Harabina listiny predložené k návrhu sú len „zdrapy papiera“.

Vráťte 2,4 milióna korún (79 665 €) za prieskum, ktoré štát zaplatil, keď ste boli ministrom spravodlivosti, žiada Harabin od Lipšica. Podľa neho išlo o zbytočne vyhodené štátne peniaze, pretože rezort nepotreboval prieskum o tom, čo robiť, aby Lipšica volili aj kresťansky nezaložení mladí ľudia. Podľa Harabina Lipšic ako minister presadil opatrenia, ktoré pomohli tunelárom a bytovým mafiánom. Klamal aj vo chvíli, keď hovoril, že Harabin nemá previerku Národného bezpečnostného úradu. Pri získavaní justičnej skúšky sa mal zas dopustiť zneužitia právomocí verejného činiteľa. Lipšic má tiež vysvetliť, za koľko kúpil byt v Bratislave. O cene bytov by mali podľa Harabina hovoriť aj Lipšicova poradkyňa či súčasný asistent Vladimíra Palka.

S nevôľou poslancov v rokovacej sále sa stretli slová Harabina na adresu Lipšica a jeho predkov. Podľa neho Lipšic sa hanbí za ich vierovyznanie. Za hyenizmus označil Lipšicovo politikárčenie na úkor obetí holokaustu. Podľa neho vďaka Lipšicovi sa dostali na slobodu blázni, ktorí spochybňujú obete holokaustu. „Pripomínate mi správanie niektorých nacistov, ktorí mali židovských predkov a dokázali sa podieľať na vraždení nevinných detí, žien a starcov v koncentračných táboroch len aby dokázali vernosť fašizmu,“ uviedol Harabin. „Aký je rozdiel medzi Goebbelsom a pánom Lipšicom?“ pýtal sa Harabin, ktorý počas svojho vystúpenia priznal, že z politiky odíde a vráti sa na súd. Kedy plánuje odísť, nepovedal.

Poslanec František Mikloško označil za absolútne nechutné pripomínať niekomu, či pýtať sa ho na jeho pôvod. „To, čo si dovoľujete?“ opýtal sa. Poslanec Pavol Minárik sa vrátil k Harabinovmu vyjadreniu, že Lipšic sa vráti na ministerstvo v modrej košeli s vysávačom v ruke. Opýtal sa ho, kde berie tú drzosť vyhrážať sa basou poslancovi, ktorý dal návrh na jeho odvolanie. „Vy nemáte na tej stoličke čo robiť,“ zdôraznil. Vladimír Palko označil ministrovo vystúpenie po stránke morálnej za stoku a po stránke intelektuálnej za primitivizmus.

Poslankyňa za KDH Mária Sabolová pomenovala ministra spravodlivosti chudákom. To, čo povedal, podľa nej neodznelo ani počas ťažkého obdobia vládnutia Vladimíra Mečiara. „Bola by som rada, keby toto vystúpenie bolo vaše posledné na pôde Národnej rady SR,“ zdôraznila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu