Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Mečiar chce dať preveriť návrh na Harabinovo odvolanie

BRATISLAVA - Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar žiada, aby parlament prijal uznesenie, podľa ktorého opozícia predložila k návrhu na vyslovenie nedôvery ministra spravodlivosti Štefana Harabina listiny, ktoré môžu byť falzifikátmi.

"Návrh skupiny poslancov... sa opiera o listiny, o ktorých je dôvodné podozrenie, že sú falzifikáty a majú slúžiť na ďalšie znevažovanie člena vlády a spochybňovanie plnenia jeho funkcie,“ napísal do návrhu uznesenia Mečiar.

Parlament má ďalej požiadať orgány činné v trestnom konaní, aby posúdili, či bol porušený zákon predložením týchto listín, postupom opozičných predkladateľov návrhu a orgánov činných v trestnom konaní. Podľa Mečiara ak sa preukážu pochybenia, má byť vyvodená trestnoprávna zodpovednosť.

"V slovenskom parlamente sa stalo po prvý raz, aby niekto navrhol uznesenie, že za to, že poslanci dali niečo na pôdu parlamentu, ktorá je chránená imunitou, majú byť trestne stíhaní,“ povedal nezaradený poslanec František Mikloško počas dnešnej rozpravy k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti.

Podľa neho v Mečiarovi sa začínajú oživovať spomienky z mladosti, najmä na desaťmesačný pobyt v Moskve a tým aj jeho boľševické spôsoby. "Chápem to, je to vec fyziologická, možno že nás to čaká všetkých, veď budeme starí,“ dodal. Mikloško avizoval, že konzervatívni demokrati predložia znovu návrh na zrušenie Mečiarových amnestií a budú čítať celý trestný spis, aby sa verejnosť dozvedela, čo sa dialo za jeho vlády.

"Aby sa ukázalo, kto ste boli, keď ste tu vládli a dostali ste Slovensko do úplnej izolácie,“ zdôraznil Mikloško. Keď neviete vyvrátiť podozrenia, zaútočíte na navrhovateľa Daniela Lipšica, charakterizoval Mečiarovo počínanie poslanec za KDH Martin Fronc. "Použili ste starý, ale primitívny trik. Ak neviete vyvrátiť podozrenia, tak zaútočíte na osobu“. Poslanec za KDH Július Brocka označil Mečiarov návrh na uznesenie za nehoráznosť.

"Možno je to váš sen návratu do komunizmu, schváliť si v parlamente čokoľvek. Mečiarovi pripomenul Elektru a jeho neschopnosť vysvetliť, odkiaľ vzal na ňu peniaze. Zároveň citoval slová terajšieho predsedu vlády Roberta Fica spred niekoľkých rokov, kde spochybňoval možnosť zarobiť si na majetok, aký Mečiar má, len z príjmu v štátnej službe. Podvodníkom je poslanec za KDH Daniel Lipšic, minister Harabin sa nedopustil žiadnych pochybení, povedal počas dnešnej rozpravy Mečiar.

Nechápe, ako sa Lipšic dostal k listu vtedajšieho šéfa trestného odboru na generálnej prokuratúre Petra Filipa, ktorým mal žiadať o vylúčenie vtedajšieho sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina z rozhodovania vo veciach Bakiho Sadikiho.

"Ako Daniel Lipšic získaval tieto doklady? To je mafiánstvo, to nie je čestnosť,“ povedal dnes Mečiar. Premiér Robert Fico v utorok tiež spochybnil tento list, podľa neho Filip ho nekoncipoval ani nepodpísal. Pochybným je aj prepis telefonátu medzi Harabinom a Sadikim spred 14 rokov, tvrdí Mečiar. Podľa neho ak aj telefonát bol, Lipšic by dnes nemal hovoriť, že Harabin sa so Sadikim kamaráti.

V súčasnosti totiž neexistujú dôkazy, podľa ktorých by boli v kontakte. Mečiar uviedol, že generálny prokurátor Dobroslav Trnka potvrdil, že prepis nie je súčasťou trestného spisu. Podľa Mečiara zo zapečateného spisu ho musel niekto získať v rozpore so zákonom. Mečiar Lipšicovi vytýkal aj to, že advokátske skúšky v roku 2001 získal podvodom.

Podľa Mečiara sfalšoval dĺžku svojej praxe a počas skúšky dostal výnimku - rozsudok nepísal rukou ako ostatní, ale na počítači.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu