Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SMK podporí Harabinovo odvolanie

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície bude hlasovať za odvolanie ministra spravodlivosti Štefana Harabina. V pléne to dnes povedal poslanec za SMK Gábor Gál. Podľa neho Harabin zlyhal a mal by ísť preč z vlády.

V posledných dvoch rokoch sa zhoršili podmienky v justícii, konštatovala v rozprave poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Dodala, že po období, keď sa na súdoch začalo vybavovať každoročne viac vecí, došlo v roku 2006 k zastaveniu tohto pozitívneho trendu. Keď sa to nezmení, o nejaký čas bude narastať počet nevybavených vecí. "Pribudli súdy, pribudli sudcovia, ale celkový počet vybavených vecí je nižší ako bol v roku 2005,“ zdôraznila. Aj to je podľa nej dôvod, pre ktorý by mal minister zo svojej stoličky odísť.

Opozícii sa však podľa Žitňanskej dnes nepodarí Harabina odvolať, pretože ho koalícia podrží. Post ministra spravodlivosti patrí totiž ĽS-HZDS a asi je ťažké nájsť človeka, ktorý spĺňa predstavy predsedu hnutia Vladimíra Mečiara o tom, aký má byť minister spravodlivosti.

Predseda SNS Ján Slota potvrdil, že národniari podržia Harabina. Podľa neho celá záležitosť okolo odvolávania je "pseudokauzou“ Daniela Lipšica. "So sklopenou hlavou by mal zaliezť do myšacej diery,“ vyhlásil Slota. Tvrdí, že Lipšicovi chýba lesk televíznych kamier, ale mal by si premyslieť, ako sa bude pred nimi predvádzať. Podľa neho ak Lipšic chce pravidelne vystupovať v televízii, mohol by sa stal ďalšou celebritou. "Určite budete úspešne konkurovať hrdinom ako Banán alebo Pipina,“ dodal šéf národniarov. Minister vnútra Robert Kaliňák poznamenal, že to bola predošlá vláda, ktorá dala Sadikimu štátne občianstvo, a preto nie je možné ho dnes vyhostiť z krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu