Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Voda najviac zasiahla Ždiar a Jezersko

Ždiar – V okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa vyhlásili už viaceré obce III. stupeň povodňovej aktivity.

V okrese Poprad je na tom najhoršie obec Ždiar, ktorú zasiahla povodeň opäť po dvoch rokoch. „V utorok večer začalo pršať, o 11:45 sme už vyhlasovali III. stupeň povodňovej aktivity.

Odvtedy sme už v kritickom stave, keď máme narušené brehy potokov,“ povedal starosta obce Ždiar Pavol Bekeš. Prívalové vody, ktoré sa vlievajú do Belianskeho potoka, tečúceho cez Ždiar, ničia hrádze, ktoré v obci vybudovali len minulý rok.

Na nohách je celá dedina. Ľudia pomáhajú napĺňať vrecia s pieskom a stavajú hrádze. Starosta sa obáva, čo bude ďalej, keďže ide noc a stále prší. Voda zaplavila základnú školu, zdravotné stredisko a zatiaľ nezistený počet rodinných domov. Beliansky potok odvádza vodu z celých Belianskych Tatier a zo Spišskej Magury.

Za normálnych okolností sa potok dá preskočiť. Momentálne dosahuje výška hladiny 2,5 až 3 metre. Potok tečie v úzkom a miestami vysokom koryte, kde naberá na sile. Podľa posledných informácií smeruje pod Tatry technika Hasičského a záchranného zboru zo Žiliny a Humenného.

Situáciou pod Tatrami sa bude už o 17:00 zaoberať krízový štáb okresu Poprad. Vážna je situácia aj v okrese Kežmarok. Tu už vyhlásilo III. stupeň povodňovej aktivity viacero obcí.

Najzložitejšia situácia je v obciach Jezersko, kde spadol breh potoka a odklonil ho mimo koryta. Lokálne povodne hlásia aj obce Jurské, Holumnica, Osturňa a Podhorany. V okrese Stará Ľubovňa zasahujú hasiči v obci Čirč, kde sa z koryta vylieva miestny potok a ohrozuje rodinné domy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu