Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Taraba pod paľbou kritiky: Odvolal už takmer 50 odborníkov! Expertov mal nahradiť nekvalifikovanými ľuďmi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nadácia Zastavme korupciu upozornila, že minister životného Tomáš Taraba (nominant SNS) za osem mesiacov odvolal a vymenil už takmer 50 odborníkov a odborníčok. Podľa zistení mimovládnej organizácia prišli na uvoľnené miesto po expertoch často nekvalifikovaní ľudia, členovia SNS alebo strany Život – NS. Rezort sa bráni, že vedúci zamestnanci boli z funkcie odvolaní v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona o štátnej službe.

Počet odídencov na základe rozhodnutia Tomáša Tarabu sa podľa ochranárov šplhá k päťdesiatke. Nadácia Zastavme korupciu spracovala v tejto súvislosti podrobnú tabuľku s ich menami, pracovnými pozíciami a ľuďmi, ktorí ich nahradili.

Ministerstvo životného prostredia sa v reakcii odvolalo na zákon. “Vedúci zamestnanci boli z funkcie odvolaní v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona o štátnej službe,” napísalo. Zákon zmenila vláda Igora Matoviča tak, že vedúcich je možné odvolať bez udania dôvodu. Aj OĽaNO sa tak chcelo ľahšie zbaviť nominantov z radov politických oponentov. Ministerstvo tvrdí, že na viaceré funkcie vypísalo výberové konania, bližšie ich však nešpecifikovalo.

archívne video

Minister Taraba reaguje na informácie o príspevkoch a prepúšťaní v národných parkoch (Zdroj: YouTube/Tomáš Taraba • Vicepremiér SR)

„Jedná sa o bezprecedentné rodinkárstvo a dohadzovanie funkcií čisto po straníckej linke, hraničiace s politickou korupciou, ktorá sa prejavuje v tom, že do nielen vrcholových, ale bežných riadiacich funkcií na nižšom a strednom manažmente sa dostávajú nekompetentní ľudia, ktorí sú naviazaní na SNS alebo stranu Život,” uviedol bývalý štátny tajomník MŽP, člen strany Demokrati, Michal Kiča.

Zachránil populáciu orla skalného, vymenili ho tesne pred dôchodkom

Na svojej pozícii skončil po nástupe Tarabu aj Ján Korňan, ktorý pôsobil ako šéf chránenej krajinnej oblasti Kysuce od roku 2002. „Tesne pred dôchodkom ho na tejto pozícii nahradí Peter Simčisko. Bývalý politický funkcionár a neúspešný kandidát za stranu ŽIVOT, kde bol Taraba predsedom,“ upozornila nadácia Zastavme korupciu.

Korňan sa už v roku 1987 ako biológ začal venovať výskumu a ochrane orla skalného, ktorého populáciu na Slovensku zachránil. Je autorom a spoluautorom desiatok projektov v ochrane prírody a aplikovanej ornitológii. Získal tiež niekoľko ocenení za mimoriadne výsledky a osobný prínos v starostlivosti o životné prostredie.

Ján Korňan
Zobraziť galériu (3)
Ján Korňan  (Zdroj: chkokysuce.sopsr.sk)

Lucia Szabová z Klimatickej koalície hovorí, že každá vláda má právo na svoje nominácie. Z MŽP však odišli experti, ktorí tam pracovali roky. “Na Slovensku máme dlhodobo problém zohnať odborníkov do štátnej správy, nielen v rezorte životného prostredia, je to tam však veľmi citeľné,” uviedla. Dodala, že takou odborníčkou bola aj Katarína Butkovská, ktorá od roku 2017 pôsobila ako generálna riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity. “Keď oslabíme ochranu životného prostredia na tejto úrovni, nemá kto odborne vykonávať túto prácu, čo jednoznačne paralyzuje systém,” zdôraznila.

Katarína Butkovská
Zobraziť galériu (3)
Katarína Butkovská  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Nízka odbornosť manažérov môže mať podľa Nadácie aj priamy finančný dopad na krajinu. „Manažment chránených území, ale aj jaskýň má dosah nielen na kvalitu ochrany prírody, ale aj rozvoj turizmu, podporu miestnych obyvateľov,“ uzavrela mimovládka.

Viac o téme: ČistkyNadácia Zastavme korupciuTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu