Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko považuje voľby v Zimbabwe za nelegitímne

Robert Mugabe Zobraziť galériu (4)
Robert Mugabe

BRATISLAVA - Slovensko sa pripojilo k pobúreniu medzinárodného spoločenstva z prezidentských volieb v Zimbabwe.

Víťazstvo Roberta Mugabeho považuje SR za nelegitímne. Jediné východisko z krízy vidí v rešpektovaní výsledkov prvého kola z 29. marca, keď mal vyhrať opozičný kandidát Morgan Tsvangirai.

Ministerstvo zahraničných vecí SR zároveň odsúdilo násilie a zastrašovanie voličov v druhom kole volieb, do ktorého šiel po násilnostiach voči stúpencom opozície sám Mugabe. "MZV SR nepovažuje výsledky volieb za spravodlivé, vierohodné a legitímne," uviedla dnes slovenská diplomacia.

Mugabeho režim opozíciu tvrdo potláčal, Tsvangiraia uväznili, po prepustení sa skrýval na holandskej ambasáde. Po zabití asi 80-tich jeho stúpencov počas predvolebných mítingov z volieb odstúpil. Aj tak ho v druhom kole volilo vyše 200-tisíc ľudí. Násilnosti pokračovali aj po piatkovom hlasovaní, keď Mugabeho ľudia bili tých, ktorí nemali zafarbený prst z odtlačku vo volebnej miestnosti.

Bezpečnostná rada OSN v piatok konštatovala, že voľby neboli slobodné ani spravodlivé. Európska únia, Spojené štáty aj africké krajiny označili druhé kolo prezidentských volieb v Zimbabwe za nelegitímne. USA a Veľká Británia navrhnú v OSN rezolúciu, ktorá má zaviesť voči Zimbabwe sankcie. Tie požaduje aj medzinárodná organizácia dohliadajúca na ľudské práva - Human Rights Watch. O Zimbabwe dnes v Egypte rokujú africkí lídri. Na summit prišiel aj Mugabe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu