Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

USA a Británia pripravujú rezolúciu o Zimbabwe

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA)

SOUL - Spojené štáty a Veľká Británia predložia začiatkom týždňa v Bezpečnostnej rade OSN (BR) návrh rezolúcie o sankciách proti režimu zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho.

Cieľom je zabrániť ďalšiemu porušovaniu práv obyvateľov Zimbabwe zo strany Mugabeho vlády, vyhlásila v sobotu americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová. Text rezolúcie sa do BR dostane možno už v pondelok, povedal ministerka. Rotujúce predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN vykonávajú tento mesiac Spojené štáty.

Bezpečnostná rada OSN (BR) v piatok konštatovala, že v Zimbabwe neboli splnené podmienky pre "slobodné a spravodlivé voľby". Skutočnosť, že druhé kolo prezidentských volieb sa uskutočnilo za týchto okolností, je dôvodom na "hlboké poľutovania", uvádza sa vo vyhlásení, za ktoré hlasovalo všetkých 15 členov rady.

V Zimbabwe sa v piatok uskutočnilo druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa o zvolenie uchádzal iba jeden kandidát, súčasný prezident Robert Mugabe. Líder opozičného Hnutia za demokratickú zmenu Morgan Tsvangirai sa rozhodol voľby bojkotovať po násilných útokoch na jeho stúpencov počas predvolebnej kampane, pri ktorých zahynulo viac ako 80 osôb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu