Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Progresívne Slovensko vyzýva rezort vnútra, aby konalo v prípade Marčevského z platformy Voice of Europe

Zuzana Števulová
Zuzana Števulová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné parlamentné hnutie PS vyzýva ministerstvo vnútra a migračný úrad, aby konali v prípade Arťoma Marčevského z platformy Voice of Europe. Ministerstvo vnútra (MV) SR argumentuje, že Marčevskij sa nedopustil trestného činu, pre ktorý by bol zaradený na zoznam sankcionovaných osôb.

PS upozornilo, že Marčevskyj je súčasťou ruskej siete v Európe, ktorá sa pokúšala ovplyvniť politiku v EÚ vrátane eurovolieb. "Kompetentní by dávno mali pracovať na jeho vyhostení, no vláda odmieta konať. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvrdí, že žiadne ohrozenie nevidí a konať nebude," uviedla poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zuzana Števulová (PS), ktorá poukázala na to, že na platforme Voice of Europe vystúpili aj koaliční politici.

archívne video 

Tlačová konferencia strany Progresívne Slovensko na tému Slovensko kryje Putinových spojencov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) v mene ministra vnútra počas pravidelnej štvrtkovej (9. 5.) Hodiny otázok v NR SR deklarovala, že MV bude konanie o vykonávaní medzinárodných sankcií voči Marčevskému iniciovať, ak sa naplnia jeho zákonné dôvody.

Ovplyvňovanie európskych politikov za peniaze

Marčevskij sa podľa českej vlády a spravodajských služieb spolu s ďalším ukrajinským proruským politikom Viktorom Medvedčukom prostredníctvom Voice of Europe snažili ovplyvňovať európskych politikov a niektorým z nich odovzdávať peniaze. Na český sankčný zoznam bol zaradený koncom marca, odvtedy sa zdržiava na Slovensku. Podnikateľ využíval dočasnú ochranu, ktorú získal ako "utečenec" z Ukrajiny v prvej polovici roku 2022 od českého ministerstva vnútra.

Viac o téme: Progresívne SlovenskoVoice of EuropeArťom Marčevskij
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu