Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kontroverzná sekta je na vzostupe! Verí v mimozemšťanov, hlása koniec sveta a praktizuje skupinový sex

Igora Michajloviča Danilova považujú za Archanjela Gabriela Zobraziť galériu (6)
Igora Michajloviča Danilova považujú za Archanjela Gabriela (Zdroj: Repro foto YouTube/ALLATRA TV Česko-Slovensko, Getty Images)

BRATISLAVA - Predpovedajú koniec sveta, veria na mimozemšťanov a majú nejasné financovanie. Pred ezoterickým hnutím Tvorivá spoločnosť, ktoré vzniklo ako odnož pôvodnej sekty „AllatRa“, varovala už vlani v máji polícia. Ich pôsobenie na Slovensku je však stále na vzostupe.

„Hnutie Allatra je nové náboženské hnutie. Hovoríme o poslednej dekáde, ktoré začalo vznikať okolo osoby pána Danilova,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Radovan Bránik pre reláciu RTVS Reportéri. Danilov je pôvodným povolaním chiropraktik. Vyjadrenia aktuálnych aj bývalých členov hnutia, etnologičky Kataríny Nádaskej a samotného hnutia prinieslo RTVS.

Igor Danilov s rodinou žije v prenajatom dome v neďalekých Hanušovciach nad Topľou. „Je tu ubytovaný u jednej rodiny a tej rodine sa to vypláca zaňho – 5 326 eur. To je len zaňho, bolo tam deväť ľudí,“ upozornili zamestnankyne Mestského úradu v Hanušovciach, pričom niekoľkokrát tam bola aj polícia. „Ak bude nejaký podnet na konkrétneho poberateľa, tak, samozrejme, budeme sa ním zaoberať,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Igor Michajlovič Danilov
Zobraziť galériu (6)
Igor Michajlovič Danilov  (Zdroj: Repro foto YouTube/ALLATRA TV Česko-Slovensko)

Žijú v komunitách, Danilova považujú za Archanjela Gabriela

„Majú svoje drobné skupinky rozdrobené na Slovensku – v okolí Brezna, na Orave, v okolí Bratislavy. Žijú akoby v komunitách,“ priblížila tiež Nádaská pre RTVS, pričom tam je snaha, aby celé rodiny vstupovali do toho hnutia. „Cieľom projektu Tvorivá spoločnosť je transformácia spoločnosti zo súčasného spotrebiteľského modelu na model spoločnosti, kde život človeka je na prvom mieste,“ tvrdí člen Tvorivej spoločnosti Marek Jakubis. Dodáva, že v Tvorivej spoločnosti neexistuje, že "musíš to spraviť".

Podľa Nádaskej považujú v hnutí Danilova za Archanjela Gabriela, za sudcu duší. „Hovoria o tom, že pandémie, nákazlivé choroby spôsobuje svetovláda, ktorá sa snaží zmenšiť počet ľudí na zemeguli,“ skonštatovala Nádaská. „Tvrdí, že okrem ľudského druhu žijú na svete ďalšie dva druhy mimozemšťanov, jedni sú dobrí a druhí zlí,“ dodáva Bránik.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

„Allatra tvrdí, že v júli 2036 bude koniec sveta, dôjde k prerazeniu zemskej kôry v Mariánskej priekope, odtiaľ sa vyvrhne magma, a to bude koniec sveta. Príslušníci Allatry veria, že osvietenie, spasenie, vykúpenie celého ľudstva príde z radov Slovanov a odtiaľ vyjde veľký záchranca,povedala. „Scenár bol vypracovaný na základe matematického modelu,“ vyhlásil aktívny člen Tvorivej spoločnosti Robert Mikita. Mená vedcov, ktorí to vypočítali, nemôže zverejniť z dôvodu obáv o ich bezpečnosť.

Bývala členka hovorí o sympatizácii s Putinom

Bývalá členka hnutia Allatra Eva Hronová odišla z Allatry, respektíve Tvorivej spoločnosti, keď sa to začalo uberať smerom, ktorý bol úplne iný. "Na začiatku to bolo skôr zoskupenie ľudí, ktorí na sebe chceli pracovať, ktorí chceli spirituálny rozmer,“ priblížila pre RTVS s tým, že sa začali šíriť rôzne geopolitické veci.

„Stáli sme mimo politiku a náboženstvo a zrazu sa začali robiť rozhovory s politikmi väčšinou z extrémnej pravice alebo sympatizantmi s Putinom,“ sťažuje sa Eva. „Allatra vychádza z jednej knižky, v preklade Križovatka. A tam je hlavný hrdina Nomo. My sme vedeli, v rámci spoločenstva, že to je Putin,“ pokračuje Eva. Podľa jej slov im povedali, aby si všetci vytvorili nejaké profily, obsadili všetky sociálne siete, vytvorili niekoľko profilov, aby to šírenie išlo rýchlejšie. 

Igora Michajloviča Danilova považujú za Archanjela Gabriela
Zobraziť galériu (6)
Igora Michajloviča Danilova považujú za Archanjela Gabriela  (Zdroj: Getty Images)

Traumy a pofidérne praktiky

„Čo som sa stretla s exčlenmi Allatry alebo iných spoločností, tak niektorí mali ťažké traumy, museli vyhľadať odbornú pomoc a dodnes, po 5-10 rokov ešte z toho nie sú vonku,“ tvrdí bývalá členka Eva.

„Videla som, čo to robí s manželom a bála som sa, aby to nespravilo aj so mnou. Lebo to sú namotávačky. Myslím si, že Allatra chytí ľudí, ktorí sú ovplyvniteľní,“ uviedla pre RTVS exmanželka člena hnutia. Hovorí tiež o pochybných praktikách. „Priniesli peroxid, že si máme dávať veľkú lyžicu, dva deci perlivej minerálky, zvnútra nás to akoby vyčistí, vydezinfikuje,“ povedala a manželovi dala na výber, že buď pôjde cestou s rodinou. "Jednoznačne si vybral cestu s nimi,“ dodala.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

 

Blízko priehrady Veľká Domaša majú byť ubytované dievčatá z prvej skupiny, ktorým sa hovorí nebeské vtáčiky. „No čo, ženy venujúce sa spoločnému sexu. Keď sa v čistote spojili, ako jeden celok vzlietali do nebies a prinášali to. Nuž nemožno to opísať slovami,“ hovorí Danilov vo videu. „Asi Igor Michajlovič Danilov chcel legitimizovať, čo tam robí. Lebo existujú nejaké výpovede na Ukrajine bývalých členiek nebeských vtáčikov, ktoré hovorili o hromadných sexuálnych praktikách, orálnom sexe,“ tvrdí Eva. To však označil člen Tvorivej spoločnosti za dezinformáciu.

Danilov sa sťažuje, že na Ukrajine ich nezákonne prenasledujú

"Obviňujú nás z niečoho, čo sme neurobili. Zakázali nás v Ruskej federácii, prenasledujú nás v Ruskej federácii,“ dodáva Danilov. „Po vypuknutí vojny sa predstavitelia presťahovali z Kyjeva pravdepodobne na územie Slovenska,“ tvrdí Nádaská. 

„Putinovi a Ruskej federácii vyhovuje pokiaľ takéto hnutia existujú v krajinách, ktoré považuje za cieľové krajiny v zmysle vplyvových operácií, ale rozhodne nestojí o to, aby sa táto ideológia šírila aj v samotnom Rusku,“ myslí si Bránik. 

Na sociálnych sieťach možno nájsť videorozhovory s Danilovom z Allatry, ktoré sú dabované. „Ak už Facebook je schopný skonštatovať, že niečo je dezinformáciou, musí ísť o veľmi ťažkú tonáž,“ myslí si Bránik. „Je to urobené, napísané, zostrihané spôsobom, ktorý navodzuje dojem spravodajskej informácie,“ zhodnotil videá skupiny pre RTVS marketingový expert Róbert Slovák.

Viac o téme: Tvorivá spoločnosťAllatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu