Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Voľby 2024: AKTUÁLNE Je to oficiálne! Štátna komisia zverejnila výsledky prezidentských volieb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini so ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

VIDEO Tlačová konferencia k vyhláseniu oficiálnych výsledkov volieb

Tlačová konferencia k vyhláseniu oficiálnych výsledkov volieb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegriniho volilo 1.409.255 voličov, Korčokovi odovzdalo svoj hlas 1.243.709 voličov. Rozdiel medzi oboma kandidátmi je 165.546 hlasov. Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta, čo je 2.671.279 voličov. Oproti prvému kolu bola účasť vyššia, vtedy prišlo hlasovať 2.265.656 voličov, čo je 51,91 percenta hlasov.

Eduard Burda
Zobraziť galériu (6)
Eduard Burda  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volili prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaný jej nástupca Peter Pellegrini.

Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta

Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta (2.671.279 voličov). Platný hlas odovzdalo 2.652.964 voličov. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán."V histórii volieb prezidenta SR to bola druhá najvyššia účasť," zdôraznil predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Martin Nemky.Doplnil ďalej, že v mestách a mestských častiach volilo 62,41 percenta voličov, v obciach 59,70 percenta..

Ľubomír Solák Eduard Burda a Martin Nemky
Zobraziť galériu (6)
Ľubomír Solák Eduard Burda a Martin Nemky  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V 44 okresoch bola volebná účasť vyššia ako celoslovenský priemer. Výsledky, ktoré sa najviac priblížili celoslovenskému priemeru, zaznamenali v obci Okružná v okrese Prešov."Prvou potvrdenou zápisnicou okrskovej volebnej komisie v systéme IVIS bola v sobotu (6. 4.) o 22.08 h zápisnica okrsku č. 1 v obci Svätuš v okrese Sobrance, tou poslednou v nedeľu o 1.38 h bola zápisnica z okrsku č. 49 v bratislavskej Petržalke," dodal predseda ŠÚ SR s tým, že celý proces sumarizácie výsledkov trval 3 hodiny a 56 minút.Oficiálne výsledky volieb sú zverejnené na volebnom portáli ŠÚ SR volbysr.sk.

Polícia evidovala počas druhého kola päť priestupkov a 19 podnetov

Polícia evidovala počas druhého kola prezidentských volieb päť priestupkov, zaoberať sa bude aj 19 podnetmi. K vážnemu narušeniu verejného poriadku neprišlo. Na nedeľnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Ľubomír Solák."Prijaté bezpečnostné opatrenia vyhodnocujeme ako dostatočné," podotkol s tým, že v pohotovosti boli viaceré zložky polície. Na bezproblémovom zabezpečení volieb a verejného poriadku v rámci celého Slovenska sa v sobotu (6. 4.) podieľalo 5786 policajtov.

Ľubomír Solák
Zobraziť galériu (6)
Ľubomír Solák  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Solák doplnil, že polícia počas prípravy druhého kola volieb evidovala jedno trestné oznámenie a šesť priestupkov. Začaté bolo trestné stíhanie, ktoré sa týka podozrenia zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy nalepením plagátu.

Najvyššia účasť bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Košickom

Najvyššia volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 70,93 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 52,28 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Eva Chmelová
Zobraziť galériu (6)
Eva Chmelová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa informácií Štatistického úradu SR bola z hľadiska okresov najvyššia účasť v okrese Bratislava I, a to 73,70 percenta, najnižšia účasť bola v okrese Komárno, presnejšie 39,59 percenta. Najvyššia účasť spomedzi všetkých samospráv bola v obci Ondavka v okrese Bardejov, kde bola účasť 94,73 percenta, naopak, najnižšia účasť bola na Luníku IX v Košiciach, kde prišlo hlasovať 4,27 percenta voličov.

Peter Pellegrini vyhral vo všetkých krajoch okrem Bratislavského

Novozvolený prezident Peter Pellegrini zvíťazil vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Bratislavského. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré v nedeľu potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.Najviac hlasov získal Pellegrini v Banskobystrickom kraji, kde ho volilo 61,01 percenta voličov. O niečo menej dostal v Nitrianskom (58,74 percenta) a Trenčianskom kraji (58,31 percenta). Nasledujú Prešovský (57,39 percenta), Žilinský (56,07 percenta), Košický (54,42 percenta) a Trnavský kraj (50,51 percenta).

V Bratislavskom kraji volilo Pellegriniho len 34,02 percenta oprávnených voličov. V tomto kraji zvíťazil ako v jedinom Ivan Korčok, ktorý tu získal podporu 65,97 percenta.V podpore Korčoka nasledujú Trnavský kraj (49,48 percenta), Košický (45,57 percenta), Žilinský (43,92 percenta), Prešovský (42,6 percenta), Trenčiansky (41,68 percenta) a Nitriansky kraj (41,25 percenta). Najmenšiu podporu mal Korčok v Banskobystrickom kraji, kde ho volilo 38,98 percenta voličov.Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s celkovým ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov.

Viac o téme: Výsledky voliebPeter PellegriniPrezidentské voľby 2024Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu