Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Českí politici reagovali na víťazstvo Pellegriniho: Slovensko sa stáva trójskym koňom Putina

Český premiér Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Český premiér Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

BRATISLAVA - Českí politickí lídri blahoželajú Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Na sociálnych sieťach mu už pogratulovali český premiér Peter Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský či aj expremiér Andrej Babiš.

Aktualizované 10:43

Český prezident Petr Pavel zagratuloval v nedeľu Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Zároveň vyjadril nádej, že sa im spolu podarí nadviazať na tradične dobré susedské vzťahy.

"Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za nového prezidenta Slovenska. Verím, že naviažeme na tradíciu mimoriadne dobrých susedských vzťahov a budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu," napísal Pavel na sociálnej sieti X.

"Verím, že budeme naďalej čo najlepšie rozvíjať výborné a hlboké vzťahy medzi Českou republikou a Slovenskom," uviedol okrem gratulácie Fiala na platforme X.

Šéf českej diplomacie Lipavský pripojil k svojmu blahoželaniu aj vieru v to, že Pellegrini bude "vo svojej novej pozícii plne podporovať česko-slovenskú spoluprácu a bude zárukou pevného zakotvenia Slovenska v európskych a transatlantických štruktúrach".

Niektorí politici vládnej ODS výsledok hlasovania na sieti X spájali s obavami z destabilizácie EÚ. Podľa europoslanca Jiřího Pospíšila (TOP 09) voľby potvrdili, že Slovensko sa postupne stáva ďalším trójskym koňom ruského prezidenta Vladimíra Putina v Európskej únii a nasleduje tak cestu Maďarska.

„Je mi veľmi ľúto všetkých tých Slovákov, ktorí dnes chceli ísť inou cestou… cestou demokracie a slobody,“ uviedol na sieti X.

Český expremiér Babiš zagratuloval "celému Slovensku" k zvoleniu Pellegriniho. "Slováci si vybrali dobre, budú mať hrdého prezidenta, ktorý vždy bude vo svete hájiť ich záujmy a bude stáť za všetkými občanmi," napísal na Facebooku. "Verím, že sa Peter zasadí aj o zlepšenie vzťahov medzi ČR a Slovenskom," dodal.

Viac o téme: ČeskoAndrej BabišPeter PellegriniPetr FialaJan Lipavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu