Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR sa ohradzuje proti zastrašujúcim vyjadreniam vlády voči sudcom

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Sudcovská rada Najvyššieho súdu (NS) SR sa dôrazne ohradzuje proti zastrašujúcim verejným vyjadreniam členov vlády či politikov adresovaných sudcom NS SR spojených aj s vyvodením disciplinárnej zodpovednosti. Vyzýva na zdržanlivosť vo vyjadreniach. Informoval o tom tlačový odbor NS SR.

Rada podotkla, že vyjadrenia vzbudzujú nátlak smerovaný na rozhodovaciu činnosť sudcov a podkopávajú nielen autoritu, ale predovšetkým dôveru verejnosti v justíciu. "Nespochybňuje týmto však právo verejnosti na odbornú, vecnú či konštruktívnu kritiku sudcov a súdnych rozhodnutí," dodala.

archívne video 

Predseda vlády SR R. Fico: Ministerstvo ma informovalo, že pracujú na zákone, ktorý sa týka výkonu trestu odňatia slobody (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Proti útokom ostro protestuje aj Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu

Vyjadrenia skritizovala aj Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ). Proti útokom ostro protestuje a vyzýva na zdržanlivosť v obdobnej neprípustnej kritike. Výroky sú podľa ZOJ v príkrom rozpore s princípmi, ktoré je SR povinná dodržiavať na zabezpečenie nezávislého a nestranného fungovania súdov. "Priamo podkopávajú dôveru verejnosti v konkrétne súdne rozhodnutia, znevažujú osoby sudcov a vystavujú ich neakceptovateľnej forme zastrašovania disciplinárnym stíhaním bez toho, aby to bolo predmetom preskúmania a rozhodnutia kompetentných inštitúcií," uviedla. Dodala, že spochybňujú aj riadne fungovanie najvyššej súdnej inštancie.

archívne video 

Predseda vlády SR R. Fico: Matovičov človek na najvyššom súde kádroval hlava nehlava, ja byť pánom Klimentom tak sa zbalím už dnes (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Zlyhania najvyšších súdnych autorít pri zásahoch do ústavných práv sú podľa Slovenskej advokátskej komory (SAK) spôsobilé ohrozovať dôveru v súdnu moc. "Na druhej strane, ani konštatovania porušenia práv v náleze Ústavného súdu SR nesmú viesť k verbálnym útokom na súdnu moc zo strany výkonnej moci," uvádza sa v stanovisku komory. Tá dlhodobo kritizuje prvky tzv. mediálnej justície, keď sa o vine či nevine, ale aj o iných formách zlyhania, informuje na tlačových konferenciách.

Ku kritike sa pridáva aj hnutie Slovensko

Výroky premiéra Roberta Fica (Smer-SD) kritizuje aj hnutie Slovensko, hovorí o mafiánskych praktikách. Vyzvalo ho, aby nezastrašoval sudcov NS SR a aby nesiahal na ďalšiu demokratickú inštitúciu štátu kľúčovú v boji proti korupcii a organizovanému zločinu. Hnutie kritizuje aj prístup ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Toho vyzvalo, aby sa dotknutým sudcom za slová predsedu vlády ospravedlnil. Na Súdnu radu SR zároveň apeluje, aby sa vyhrážaním sudcom zaoberala.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok (4. 4.) skritizoval pôsobenie sudcu NS SR Juraja Klimenta a jeho senátu. Ústavný súd SR podľa neho viackrát konštatoval, že Kliment konal nezákonne. Očakáva preto viaceré podnety na začatie disciplinárnych konaní. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) uviedol, že ak rezort vyhodnotí, že existujú dôvody na podanie disciplinárneho návrhu na sudcu Klimenta, tak ho ministerstvo podá. Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) chce otvoriť túto otázku v parlamente. ZOJ tvrdí, že sudcom by sa malo za tieto útoky dostať ospravedlnenie.

Viac o téme: VládaZastrašovanieNajvyšší súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu