Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Je rozhodnuté! TAKTO to dopadlo s trestným oznámením ministerky Šimkovičovej k petícii na jej odvolanie

Petíciu na odvolanie ministerky Martiny Šimkovičovej podpísalo takmer 190-tisíc ľudí Zobraziť galériu (3)
Petíciu na odvolanie ministerky Martiny Šimkovičovej podpísalo takmer 190-tisíc ľudí (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Trestné oznámenie, ktoré podalo Ministerstvo kultúry SR v súvislosti s petíciou kultúrnej obce na odvolanie ministerky Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS), polícia vyhodnotila ako nedôvodné. Potvrdila to Krajská prokuratúra v Bratislave.

archívne video

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová - Konferencia UNESCO WCCAE 2024 (Zdroj: YouTube/ UNESCO WCCAE 2024)

Otvorenú výzvu na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej zverejnili nespokojní zástupcovia kultúrnej obce 17. januára a ukončilii ju 26. januára 2024 krátko po 22.00 h. Za ten čas sa stala najúspešnejšou petíciou v histórii na portáli petície.com, keďže získala takmer 190-tisíc podpisov. 

Rezort kultúry spochybňoval petíciu ako zmanipulovanú. Ministerka Šimkovičová opomenula existenciu fiktívnych osôb. Čísla hlasujúcich kontinuálne narastali podľa rezortu lineárnym spôsobom, aj počas nočných hodín. Ako argument pre podanie trestného oznámenia uviedol rezort kultúry podozrenie na "poškodzovanie cudzích práv, na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, neoprávnený prístup do počítačového systému, manipuláciu s hlasovaním, marenie alebo sťažovanie plnenia dôležitej úlohy štátneho orgánu".

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (3)
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová  (Zdroj: SITA/Milan illík)

Polícia ho odmietla

"Polícia ho teraz odmietla, keďže nevidela dôvod na začatie trestného stíhania," oznámila Xénia Makarová zo Zastavme korupciu v súvislosti s trestným stíhaním. Ako prvý o tom informoval portál Aktuality.sk, ktorému to potvrdila Gabriela Kováčová z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

"Trestné oznámenie ministerstva voči výzve vyhodnotila polícia ako nedôvodnené, a taká je celá pravda. Ešte by som pridala nálepku manipulatívne a zastrašujúce. Dúfam, že parlamentná opozícia sa danej veci chytí a dôjde konečne k odvolávaniu na mimoriadnej schôdzi," zareagovala herečka a hudobníčka Dorota Nvotová, jedna z autorov petície.

Je rozhodnuté! TAKTO to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dorota Nvotova)

Viac o téme: PetíciaMartina Šimkovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu