Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čaká nás po zvolení Pellegriniho rošáda ministrov? Danko je pripravený rokovať, v hre je aj rezort kultúry

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Po odchode Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca by sa v najbližších týždňoch mohli vo vládnej koalícii odohrať väčšie zmeny, ako len výmena na poste šéfa Národnej rady. Predstavitelia vládnej koalície sa v stredu stretli v priestoroch Úradu vlády, či však diskutovali aj personálnych zmenách, sa zatiaľ nevie. Na povrch ale vyplávali rôzne špekulácie.

"Na programe koaličnej rady bola koordinácia postupu koaličných strán počas schôdze NR SR so začiatkom v utorok 16.4.2024. Koaličné strany sa dohodli na všetkom,“ uviedol Úrad vlády k stredajšiemu stretnutiu.

Odchod koaličných lídrov po rokovaní: Všetko je v poriadku (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na verejnosť však postupne prenikajú správy, že v koalícii sa chystajú širšie zmeny. Premiér Robert Fico (Smer-SD) po prezidentských voľbách cez víkend uviedol, že po zvolení Pellegriniho za prezidenta musí vládna koalícia v krátkom čase okrem svojich záväzkov vyriešiť aj praktické otázky. Šéf SNS Andrej Danko v pondelok informoval, že jeho strana je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa.

Možností je niekoľko

Jednou z favoritiek na post šéfky parlamentu je ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas). Ak by sa stala predsedníčkou Národnej rady, rezort by sa mohol presunúť pod SNS a viesť by ho mohol súčasný minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý mal o tento post v minulosti záujem. Špekuluje sa aj o ministerstve kultúry, ktorému aktuálne šéfuje Martina Šimkovičová a o ktoré má mať záujem Hlas. Povedal to pre Denník N poslanec Roman Michelko, podľa ktorého by v SNS takouto zmenou neboli nadšení.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (2)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Špekuluje sa tiež, že Tomáš Drucker (Hlas) by zaujal miesto Zuzany Dolinkovej na poste ministra zdravotníctva a na ministerstvo školstva by po ňom prišiel nominant SNS. K zmenám zrejme dôjde len, ak to budú chcieť aj premiér Robert Fico a Peter Pellegrini. "Ak by videli, že v rezorte kultúry to so súčasnou ministerkou Martinou Šimkovičovou nejde. Alebo by neboli spokojní so situáciou v zdravotníctve, ktoré vedie pani Dolinková. Zdravotníctvo je skutočne ťažký a zložitý rezort, potrebuje skôr krízového manažéra, za ktorého je označovaný Tomáš Drucker,“ uviedol pre cas.sk politológ Radoslav Štefančík.

Ku konkrétnym zmenám zrejme dôjde až po oficiálnom vymenovaní Petra Pellegriniho za prezidenta, pričom on by potom nových ministrov vymenoval. Rokovania tak môžu trvať aj niekoľko ďalších týždňov. 

Hlas špekulácie odmieta

"Strana HLAS dôrazne odmieta medializované špekulácie o možných výmenách rezortov v rámci vládnej koalície. Tieto otázky neboli a nie sú predmetom koaličných rokovaní. Jediná personálna otázka, na ktorej musia nájsť koaliční partneri zhodu, je obsadenie postu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Zodpovednosť vládnych strán za jednotlivé ministerstvá ostáva zachovaná na základe platnej koaličnej zmluvy," informovala hovorkyňa strany HLAS Patrícia Medveď Macíková.

Viac o téme: SNSMartina ŠimkovičováHlasTomáš DruckerRošáda ministrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu