Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Erik Kaliňák prestrelil! Pred novinármi hovoril o ich lustrovaní: Vlna kritiky, reaguje aj minister vnútra

Erik Kaliňák Zobraziť galériu (5)
Erik Kaliňák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanec a poradca predsedu vlády Erik Kaliňák (Smer-SD) v stredu po rokovaní vlády povedal novinárom, že kontaktoval šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavla Gašpara o kontrolu slovenských novinárov. Po jeho výroku prišla kritika od opozičných poslancov, verejnosti, no aj zo strany ministra vnútra. Kaliňák označil svoj výrok za iróniu.

Erik Kaliňák dal pred dvomi týždňami rozhovor portálu Voice of Europe. Podľa zistení českej kontrarozviedky ho riadili z Moskvy s cieľom ovplyvniť voľby do europarlamentu. „Moje rozhodnutie slobodne sa porozprávať s cudzou osobou bez preverenia všetkých jej kontaktov a prepojení kontrarozviedkou bola naozaj, poviem to tak, že laická začiatočnícka politická chyba, ktorú si plne priznávam,“ vyhlásil v stredu po rokovaní vlády Kaliňák.

„Vzhľadom na to, že som držiteľom previerky, je absolútne vylúčené, že by som mohol byť financovaný zo zahraničia, tobôž z Ruskej federácie,“ dodal a a obvinil médiá, že šíria nenávistné klamstvá. 

Erik Kaliňák sa vyjadruje k výrokom, že je agentom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Už včera som kontaktoval Paľa Gašpara a požiadal ho o hĺbkovú kontrolu finančných prepojení všetkých slovenských médií, ako aj osobných účtov jednotlivých, aj tu stojacich novinárov,“ pokračoval stojac pred novinármi. "Pokiaľ nebudem mať túto hĺbkovú analýzu, nebudem odpovedať na vaše otázky," dodal Kaliňák.

Na sociálnej sieti neskôr napísal, že išlo o iróniu. "Dámy a páni novinári, irónia vám zrejme nič nehovorí. Prepáčte, ale na absurdné obvinenia frustrovanej opozície a zúfalých médií, že som ruský agent, odmietam reagovať inak, ako ironicky," napísal Erik Kaliňák na svojom účte na sociálnej sieti. 

Erik Kaliňák prestrelil! Pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Erik Kaliňák )

Šutaj Eštok označil Kaliňákov výrok za mladícku nerozvážnosť

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok označil Kaliňákov výrok za mladícku nerozvážnosť. „Ako poznám Erika Kaliňáka, určite to nemyslel vážne,“ vyhlásil Šutaj Eštok podľa Ta3 a dodal, že poradca premiéra a poslanec nemá žiadnu kompetenciu preverovať novinárov. Ubezpečil, že novinári sa nemusia ničoho obávať.

"Ja vám dávam garanciu za ministerstvo vnútra a policajný zbor, že sa ničoho nemusíte báť, naopak, ktorýkoľvek z vás novinárov bude cítiť nejaké ohrozenie, sme pripravení podať mu maximálne možnú ochranu," reagoval pred novinármi.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (5)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Slovenská informačná služba v súlade so svojím poslaním bezpečnostnej a spravodajskej služby monitoruje a vyhodnocuje potencionálne bezpečnostné hrozby namierené proti záujmom Slovenskej republiky a získané informácie poskytuje príjemcom zo zákona,“ vyhlásila SIS k výroku Kaliňáka podľa Denníka N.

Ďalšie reakcie 

„Toto sme tu mali v 90. rokoch, v Mečiarovej ére, kedy takýmto spôsobom boli perzekuovaní a prenasledovaní novinári, médiá. Vraciame sa do tej istej éry,“ vyhlásil v reakcii na slová Kaliňáka Juraj Krúpa (SaS).

Podľa Vladimíry Marcinkovej (SaS) je neospravedlniteľné a absolútne nedôstojné vyhrážať sa alebo vtipkovať o lustrovaní novinárov v krajine, v ktorej jedného investigatívneho novinára zavraždili, lustrovali, a niekoľko mesiacov sledovali. "To, že tejto koalícii dala časť verejnosti šancu vládnuť, ešte neznamená, že môžu všetko. Nad ľuďmi ako Erik Kaliňák stoja zákony, a to čo robí s mocou on, už mantinely právneho štátu a legitímneho výkonu moci prekračuje," dodala.

Erik Kaliňák prestrelil! Pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Vladimíra Marcinková)

"Erik Kaliňák prerazil dno. Miesto toho aby sa ospravedlnil a vysvetlil prečo sa rozpráva s ruskou propagandistickou hlásnou trúbou, tak chcel byť akože vtipný. Požiadať riaditeľa SIS o kontrolu bankových účtov médií a novinárov, to je zlé dokonca aj ako pokus o vtip. Plus obávam sa, že pri tejto vláde to vtip nie je a mladý Gašpar už možno lustruje novinárov," reaguje Juraj Šeliga z mimoparlamenej strany Demokrati. Jej predseda Jaroslav Naď očakávať okamžité kroky Generálnej prokuratúry SR.

Erik Kaliňák prestrelil! Pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga)

"Ide o hrubé zneužitie právomoci SIS. V demokratickej spoločnosti nie je možné len tak bez akéhokoľek podozrenia dať preverovať finančné toky a účty všetkých novinárov a médií," reaguje Nadácia Zastame korupciu. Pripomína, že základné práva a slobody možno činnosťou informačnej služby obmedziť len v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom, ak je to v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na zabezpečenie bezpečnosti štátu, ochrany vnútorného poriadku alebo na ochranu práv a slobôd iných.

Fórum Novinárska cena považuje vyhrážky novinárom tajnou službou za neprípustné. "Pánovi Kaliňákovi v tejto súvislosti chceme dať do pozornosti princíp politickej neutrality štátneho zamestnanca aj s odkazom na analýzu tohto princípu na stránke Úradu vlády, pre ktorý sám pracuje," píše na sociálnej sieti a pripomenula, že so sledovaním novinárom a redakcií máme na Slovensku po roku 1989 sériu otrasných aj tragických skúseností.

Viac o téme: Sledovanie novinárovErik Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu