Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Téma účasti ministra v relácii s Danielom Bombicom sa má presunúť na ďalší výbor

Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - O účasti ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) v relácii s medzinárodne hľadaným Danielom Bombicom v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR nediskutovali. Brannobezpečnostný výbor iniciovaný opozíciou nebol uznášaniaschopný, chýbali viacerí koaliční poslanci.

Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) avizoval, že téma bude zaradená na budúcotýždňový výbor. Na ňom chce za účasti ministra hovoriť aj o súčasnej teroristickej hrozbe na území Slovenska a kauze Rozuzlenie. Potvrdilo sa podľa neho, že v kauze išlo o účelové obvinenia bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby a šéfa Národného bezpečnostného úradu. "Pre mňa sú to konania, ktoré zakladajú podozrenia z trestného činu sabotáže," komentoval.

achívne video

Matúš Šutaj Eštok vysvetľuje diskusiu s medzinárodne hľadaným extrémistom Bombicom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Gašpar ministrovu účasť v relácii nenamieta, sám sa v utorok plánuje zúčastniť na diskusii, kde môže byť hosťom aj Daniel Bombic. Myslí si, že aj ten môže byť účelovo obvinený. Minister zopakoval, že o účasti Daniela Bombica na diskusii vopred nevedel. Zároveň považuje za dôležité prihovárať sa aj priaznivcom alternatívnych médií. "Považujem za dôležité, aby sme aj tých ľudí, ktorí neveria mainstreamu, jasne informovali, a aj touto cestou možno vyvracali rôzne hoaxy," vyhlásil. Odkazoval aj na prezumpciu neviny. Nemyslí si, že svojou účasťou legitimizoval názory Daniela Bombica. Nenávistné prejavy odmieta. Ďalšiu účasť v takejto relácii by vzhľadom na reakcie zvážil.

Opoziční poslanci ministrovu účasť v relácii naďalej kritizujú. Nevylučujú podanie návrhu na odvolanie ministra z funkcie. Poslanec Juraj Krúpa (SaS) si myslí, že minister svojím konaním "napľul do tváre" sudcom a prokurátorom, ktorí obvinili a vydali zatykač na osobu považovanú za extrémistu. Neakceptuje argument o prezumpcii neviny, poukazuje na zdokumentované vyjadrenia Daniela Bombica. "Ako minister vnútra sa spreneveril svojej funkcii," komentoval.

Podľa Spišiaka si minister neuvedomuje, že spravil chybu

Podľa poslanca Jaroslava Spišiaka (PS) si minister uvedomuje, že spravil chybu. "On veľmi dobre vie, že toto sa robiť nemá, ak chce byť ministrom vnútra. Nechajme ho v tom, uvidíme, čo povie o týždeň," komentoval.

Poslanec Gábor Grendel (Slovensko, KÚ, Za ľudí) považuje za nemysliteľné, aby minister vnútra diskutoval s medzinárodne hľadanou osobou. "Matúš Šutaj Eštok už nie je opozičný politik," podotkol. Minister si podľa Grendela chybu nechce priznať, čo ho vo funkcii diskvalifikuje.

Poslankyňa Andrea Turčanová (KDH) k neúčasti koaličných poslancov podotkla, že ona svoj plánovaný program na východe zrušila a na výbor prišla. Uviedla, že od aktivít Daniela Bombica by sa mal minister i akýkoľvek iný politik držať čo najďalej, a nie ich legitimizovať. Ako poukázala, pre jeho konanie mnohí lekári i policajti čelili vyhrážkam smrťou, strate súkromia, šikane a traumám.

Viac o téme: ReláciaNR SRMatúš Šutaj EštokDaniel BombicMedzinárodne hľadaný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu