Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda schválila návrh Národného lesníckeho programu SR pre roky 2025 až 2030

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila návrh Národného lesníckeho programu SR pre roky 2025 až 2030 "Lesy pre spoločnosť". Kabinet zároveň uložil ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predložiť mu na rokovanie akčný plán k tomuto lesníckemu programu do konca tohto roka.

"Víziou Národného lesníckeho programu SR pre obdobie rokov 2025 až 2030 Lesy pre spoločnosť je riadenie lesov a lesného hospodárstva založené na včasných a presných informáciách, interdisciplinárnom prístupe a účasti zainteresovaných strán na všetkých úrovniach, ktoré zabezpečí zachovanie biodiverzity, trvalo udržateľný rozvoj a kvalitu života obyvateľstva," priblížilo v predkladacej správe Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

archívne video

Lesníci a ochranári hľadali odpoveď na otázku, ako sa správne starať o lesy (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

V súvislosti s uvedenou víziou boli podľa MPRV definované tri globálne ciele národného lesníckeho programu, a to lesné hospodárstvo ako základ modernej bioekonomiky, ďalej diverzifikované lesy pripravené lepšie odolávať zmene klímy a zmierňovať jej dosahy, ako aj prosperujúca spoločnosť nekonfliktne využívajúca všetky funkcie lesov. "Naplnenie uvedenej vízie a definovaných globálnych cieľov bude zabezpečené prostredníctvom štruktúry strategických a špecifických cieľov," spresnil agrorezort.

Národný lesnícky program SR pre obdobie rokov 2025 až 2030 má podľa MPRV 17 strategických a 31 špecifických cieľov. "Pritom vo všeobecnosti sa pozornosť venuje trom globálnym oblastiam zachytávajúcim dôležité ekonomické, environmentálne a spoločenské ciele, ktoré je potrebné v rámci stratégie riešiť komplexným spôsobom, tzn. kombináciou opatrení z jednotlivých tematických oblastí," dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Viac o téme: VládaSchválenieNárodný lesnícky program SR2025 až 2030
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu