Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Piráti sa stretli s PS: Slovensko podľa nich nestelesňuje iba jeho vláda

Progresívne Slovensko
Progresívne Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensko nestelesňuje iba súčasná vláda a už vôbec nie jediná osoba jej predsedu. Tvrdia to predstavitelia českej koaličnej strany Piráti. Česko sa podľa nich snaží spolupracovať so Slovenskom, aj keď je to pre premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sťažené. Zástupcovia strany to vyhlásili po štvrtkovom stretnutí s predstaviteľmi opozičného Progresívneho Slovensko (PS).

archívne video

Hnutie PS predstavuje kompletnú kandidátku do Európskeho parlamentu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Niekedy sa môže zdať, že niektorí politici v Bratislave začínajú viac hovoriť jazykom Moskvy, ale neznamená to pre nás, že tým jazykom hovorí celé Slovensko. Pretože demokracia ako v ČR, tak v SR má tuhý korienok," povedal šéf Pirátov Ivan Bartoš. Priblížil, že rozhodnutie českej vlády pozastaviť česko-slovenské medzivládne konzultácie bolo "viac-menej jednomyseľné". Myslí si, že bolo správne. "Rozhodne by som to nerámoval ..., že dochádza k nejakému rozkolu národov Čechov a Slovákov," zdôraznil český vicepremiér.

Na otázku, čo by sa muselo stať, aby sa situácia zmenila a došlo k obnoveniu konzultácií, odpovedal, že ide o dočasné pozastavenie a do plánovaného termínu stretnutia vlád na prelome apríla a mája k zmene zrejme nedôjde."Ako predstavitelia časti českej politickej scény dobre vieme, že Slovensko nie je len jeho vláda a už vôbec nie jediný človek. Tie výroky, ktoré v posledných dňoch a týždňoch povedal premiér Fico, považujeme za úplne nehorázne," povedala podpredsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Olga Richterová. "Som rada, že sa snažíme spolupracovať, aj keď je to sťažené, a to nikto nezastiera pre to, kto je dnes slovenským premiérom," dodala.

Predseda PS Michal Šimečka podľa vlastných slov českým kolegom odkázal, že SR je konštruktívny zodpovedný partner v rámci západnej civilizácie a ani gestá, ktoré môžu pôsobiť rozporuplne, nereprezentujú vôľu väčšiny Slovákov.

"Bez ohľadu na to, aká vláda bude práve pri moci, či už na Slovensku alebo v ČR, tie vzťahy musia byť naďalej kvalitné. A za mňa a našu stranu, a trúfam si povedať aj za väčšinu ľudí na Slovensku, chcem povedať, že chceme robiť všetko pre to, aby sme aj tento citlivý moment prekonali a aby sa slovensko-české vzťahy prehlbovali aj naďalej do budúcna," doplnil Šimečka.

Viac o téme: VládaČeskoPirátiPS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu