Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česko reaguje! Odložilo so Slovenskom konzultácie: TAKTO to vysvetľuje, reaguje aj Fico a Šimečka

Petr Fiala Zobraziť galériu (4)
Petr Fiala (Zdroj: Topky)

PRAHA - Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Jedným z dôvodov je aj schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Po rokovaní vlády to v stredu oznámil český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa v Prahe.

aktualizované 22:00 Reagoval aj minister životného prostredia Taraba

Slovenský minister životného prostredia Taraba uviedol, že v spoločných rokovaniach vlád nevidí žiadny zmysel. "Po právnej stránke rokovania vlád nemá žiadnu právnu legitimitu a je to skôr debatný krúžok, ktorý má ukázať privilegovanú blízkosť. Samozrejme, že čím budeme ďalej od rozdelenia spoločného štátu, tak tá privilegovanosť bude vyprchávať a nahradí ju normálny vzťah," uviedol Taraba, ktorého do vlády navrhla nacionalistická Slovenská národná strana.

aktualizované 21:55 Ficovu vládu kritizovali aj ďalšie slovenské opozičné strany

"Zo zahraničia prichádza čoraz viac indícií o tom, že agresívna domáca politika vlády Roberta Fica spolu s aplikáciou kremeľských záujmov v tej zahraničnej je pre vyspelý svet neakceptovateľná. Pretrhnutie najužších kontaktov s Českom je však niečo, čo Slovenskej republike nepriniesol ešte žiadny premiér v našej novodobej histórii,"uviedla strana Sloboda a Solidarita.

"Gratulujem, Roberte Fico! Takto sa to nerobí…, "uviedol na facebooku bývalý premiér Eduard Heger, ktorý bol na čele slovenskej vlády v rokoch 2021 až 2023. Europoslankyňa za Kresťanskodemokratické hnutie Miriam Lexmann zase napísala, že cenu za Ficov deštruktívny politický prístup Slovensko už neplatí len doma, ale aj v zahraničí.

"Vláda SR vedie Slovensko do izolácie, páli mosty k susedom, zbavuje sa spojencov a vážne poškodzuje národno-štátne záujmy," napísal dlhoročný diplomat Korčok, ktorý bol v rokoch 2020 až 2022 šéfom slovenskej diplomacie.

aktualizované 21:05 Premiér Robert Fico sa už tiež vyjadril

Česká vládna garnitúra sa rozhodla ohroziť slovensko-české vzťahy len preto, že má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, zatiaľ čo slovenská vláda otvorene hovorí o mieri, reagoval dnes večer vo vyhlásení slovenský premiér Robert Fico na rozhodnutie kabinetu českého premiéra Petra Fialu prerušiť konzultácie s jeho vládou. 

"Vážený pán predseda českej vlády, pán Fialo, vzťahy medzi našimi občanmi, Čechmi a Slovákmi, sú jedinečné, historicky osvedčené, sú pôžičkami vzájomnej dôvery. Sú plné priateľstva, príbuzenských vzťahov a porozumení. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovať takéto hlboké slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu, "napísal Fico vo vyhlásení, ktoré ČTK poskytol úrad slovenskej vlády.

Podľa Fica krok Prahy neovplyvní "suverénnu slovenskú zahraničnú politiku". Dodal, že česká vláda je na Slovensku kedykoľvek vítaná a že Bratislava nebude vzájomné politické vzťahy zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím.

aktualizované 20:30 Podľa Šimečku je to asi najhorší moment od vzniku ČR a SR

Za asi najhorší moment od vzniku samostatnej Českej republiky a Slovenska má predseda najsilnejšieho slovenského opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka rozhodnutie českej vlády prerušiť konzultácie so slovenským kabinetom premiéra Roberta Fica. Slovenská vláda ani ministerstvo zahraničia na dnes oznámený krok Prahy zatiaľ verejne nereagovali.

"Kvôli krokom, ktoré Fico spolu s ministrom Blanárom urobili, sa česká vláda rozhodla zrušiť spoločné rokovania s našou vládou. Je to obrovská hanba a poškodenie vzájomných vzťahov, "napísal vo vyhlásení Šimečka, ktorý je tiež podpredsedom slovenského parlamentu.

Fica prirovnal Šimečka k niekdajšiemu slovenskému premiérovi Vladimírovi Mečiarovi, za ktorého vládnutia v 90. rokoch čelilo Slovensko kritike západných krajín kvôli deficitu demokracie. "Mečiarovi trvalo päť rokov, kým zo Slovenska urobil čiernu dieru na mape Európy. Robert Fico ho dokázal dobehnúť za päť mesiacov," napísal Šimečka o Ficovi, ktorý sa štvrtýkrát stal ministerským predsedom vlani v októbri po víťazstve svojej strany v predčasných parlamentných voľbách.

Šimečka uviedol, že vo štvrtok pôjde do Prahy, kde má naplánované schôdzky s predstaviteľmi českého parlamentu a vlády. Na nich chce hovoriť aj o tom, že mnoho ľudí na Slovensku má jasné proeurópske a demokratické hodnoty.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (4)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Fialu nie je potrebné uskutočniť spoločné zasadnutie vlád

"Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v budúcich týždňoch či mesiacoch medzivládne konzultácie s vládou slovenskej republiky tak, ako sme o nich uvažovali a ako sme sa na nich dohodli. Sme presvedčení, že v tejto chvíli nie je potrebné uskutočniť spoločné zasadnutie oboch vlád," oznámil Fiala s tým, že o rozhodnutí odložiť rokovanie informovali aj slovenskú stranu.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Český premiér podotkol, že vláda v Prahe si je vedomá úzkych väzieb medzi slovenskou a českou spoločnosťou a rozsiahlej spolupráce medzi krajinami a chce v tom pokračovať. "Spolupráca musí byť založená na konkrétnych projektoch, máme záujem ich rozvíjať," spresnil. 

Petr Fiala
Zobraziť galériu (4)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

"Ale nie je možné zastierať, že existujú výrazné rozdiely v názoroch na niektoré kľúčové zahraničnopolitické témy," pokračoval Fiala a za problematické označil stretnutie Blanára s Lavrovom. 

Rozdiely vlád

Napriek tomu, že Slovensko je členom EÚ a NATO a ČR ho vníma ako svoju najbližšiu krajinu, rozdiely vlád v pohľade na príčiny ruskej agresie na Ukrajine sú podľa Fialu zásadné. "A v takej situácii, ktorá teraz je, navyše v čase, keď sa na Slovensku pripravujú prezidentské voľby, bude prezidentská kampaň, nie je namieste robiť taký v podstate mimoriadny nadštandardný krok, ako je spoločné rokovanie vlád," vysvetlil rozhodnutie jeho kabinetu.

Dodal, že spolupráca medzi krajinami nekončí. "Nič nerušíme, ministri sa budú stretávať na svojich pracovných stretnutiach. Ale je potrebné týmto spôsobom zareagovať a medzivládne rokovanie odsunúť," doplnil predseda českej vlády.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský uviedol, že ČR si želá dobré vzťahy nielen medzi Čechmi a Slovákmi navzájom, ale aj na politickej úrovni. "Avšak tie rozdiely v pohľadoch na zásadné zahraničnopolitické témy medzi nami a kolegami na Slovensku nás jednoducho nemôžu nechať úplne chladnými," povedal s tým, že priatelia k sebe majú byť úprimní a majú si vedieť povedať aj nepríjemné veci. "A ak sa Slovensko snaží o diplomaciu na obidve strany, skúsenosť je taká, že väčšinou zostanete na jednej strane," dodal Lipavský. 

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský
Zobraziť galériu (4)
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, Pool)

Viac o téme: ČeskoKonzultácieJuraj BlanárPolitikaPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu