Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vláda sa bude zaoberať plánom obnovy, ale aj návrhom priorít rozvojovej spolupráce

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na cielenú revíziu plánu obnovy bolo predložených asi 50 návrhov, čo predstavuje približne jednu štvrtinu zo všetkých míľnikov a cieľov. Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) vyhodnotila 12 z nich ako vhodných na úpravu a 38 návrhov ako nerelevantných. Vyplýva to zo Správy o pokroku v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR z dielne vicepremiéra pre eurofondy a plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD), o ktorej bude v stredu rokovať vláda.

Kabinet sa na svojej 22. schôdzi bude venovať aj návrhu zamerania dvojstrannej rozvojovej spolupráce SR na rok 2024. Jej kľúčovým nástrojom má byť aj naďalej poskytovanie dotácií, realizované prostredníctvom výziev Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu. V roku 2024 ostávajú priority stanovené v troch programových krajinách - Gruzínsko, Keňa, Moldavská republika - a na humanitárne projekty na Ukrajine a Blízkom východe.

archívne video

Rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády 11. apríla bude v Michalovciach, avizuje premiér Fico (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na rokovanie predloží aj výročnú správu o členstve SR v Európskej únii (EÚ). Rezort v materiáli pripomína, že od vstupu Slovenska do EÚ chýba ucelená stratégia cieľavedomého presadzovania Slovákov v európskych inštitúciách. SR tak patrí medzi najslabšie zastúpené členské štáty, pokiaľ ide o obsadzovanie riadiacich a rozhodovacích pozícií. V štruktúrach Únie podľa správy vlani pracovalo 826 Slovákov. Vláda v rámci zverejneného návrhu programu prerokuje aj personálne návrhy kandidátov na vedúcich diplomatických misií.

Viac o téme: NávrhyVládaEurofondyNárodná implementačná a koordinačná autorita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu