Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ministerstvo spravodlivosti má podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií na podporu ľudských práv

Ministerstvo spravodlivosti
Ministerstvo spravodlivosti (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR má podozrenia z manipulácie pri výbere úspešných žiadateľov o dotácie na podporu ľudských práv. Dotačný mechanizmus preto podrobí auditu. Informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Lucia Hurajtová.

 "V prípade, ak sa potvrdí, že výber žiadateľov bol manipulovaný, mohli byť v roku 2024 poškodení niektorí žiadatelia na úkor vyvolenej skupiny občianskych združení," povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi. Zistenia považuje za zásadný dôvod na to, prečo zrušenú výzvu na rok 2024 nemôže rezort obnoviť.

archívne video

Ústavný súd rozhodoval nestranne a autonómne, tvrdí Fiačan (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Identifikovali viacero konfliktov záujmov

Ministerstvo ďalej informovalo, že identifikovalo viacero konfliktov záujmov už úspešných žiadateľov o dotácie a priame personálne a až rodinné prepojenia na politickú opozíciu. Audit sa zameria nielen na rok 2024, ale aj uplynulé obdobie. Rezort spravodlivosti bude po skončení auditu informovať o jeho výsledkoch.

"Ak sa preukáže, že naše informácie sú pravdivé, znamenalo by to, že zaužívaný dotačný systém pre ľudské práva fungoval transparentne iba navonok, ale v skutočnosti to bol sofistikovaný systém vytvorený pre vyvolené organizácie s priamym prepojením na Progresívne Slovensko," dodala štátna tajomníčka.

Predstavitelia rezortu spravodlivosti o podozreniach informovali členov Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. "Chcem ubezpečiť, že občianske združenia o finančnú podporu na účely podpory ľudských práv neprídu," podotkla.

Viac o téme: ManipuláciaĽudské právaDotáciaMinisterstvo spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu