Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KDH vyzýva premiéra, aby nepokračoval v rozklade fungujúcich inštitúcií ako Ústavný súd

Viliam Karas
Viliam Karas (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby nepokračoval v rozklade fungujúcich inštitúcií, ku ktorým Ústavný súd (ÚS) SR patrí. Hnutie podotklo, že premiérovi neprináleží kádrovať predsedu ÚS, ani ho odvolávať či vyzývať na demisiu.

"Predpokladom fungovania štátu je to, aby každý verejný funkcionár poznal svoje miesto v systéme a konal v jeho stanovených limitoch. Ak chce premiér Fico prekryť vyhláseniami k ÚS zlyhanie svojej vlády pri reforme trestnej politiky štátu, tak by si mal vybrať inú tému, a nie pokračovať v rozklade fungujúcich inštitúcií, medzi ktoré nepochybne patrí aj ÚS," uviedol člen KDH Viliam Karas.

archívne video

Do parlamentu prichádza ďalšia novela novely Trestného zákona, reakcia lídra KDH (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Líder KDH Milan Majerský označil činnosť ÚS za dôkaz, že Slovensko je stále právny štát, kde funguje právny systém. "Kabinet Roberta Fica si mal priznať chybu a uvedomiť si anomálie novely Trestného zákona, na ktoré sme v opozícii od začiatku upozorňovali. Novela sa mala prijímať po širokej odbornej diskusii pre zvýšenie bezpečnosti všetkých ľudí na Slovensku, a nie s cieľom zabezpečiť pre pár vyvolených bezpečnosť a beztrestnosť," skonštatoval. Zároveň uvítal informáciu, že novela Trestného zákona aj s rozhodnutím ÚS majú byť zverejnené v Zbierke zákonov pred 15. marcom.

Premiér v utorok vyhlásil, že predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Urobil tak v reakcii na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Dodal tiež, že nový prezident krajiny by mal túto zodpovednosť voči predsedovi ÚS vyvodiť. Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám.

Viac o téme: PremiérReakciaKDHÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu