Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Novela Trestného zákona spôsobila rozruch: Fico žiada hlavu predsedy Ústavného súdu! Fiačan sa ospravedlnil

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (4)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Ústavného súdu (ÚS) Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť za únik informácií, týkajúci sa rozhodnutia o pozastavení časti novely Trestného zákona. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Vyhol sa však odpovedi, či by tou zodpovednosťou mala byť priamo abdikácia.

"Evidujem, že došlo k úniku informácií a rozhodnutie ÚS sa skôr dostalo k médiám ako k dotknutým stranám. Považujem to za neštandardné a myslím si, že pán predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť v rámci inštitúcie a zistiť, kto je za únik informácie vinný," uviedol Šutaj Eštok. "Nepamätám si, že by v minulosti mal ÚS takéto problémy, že by unikali rozhodnutia ešte skôr, ako boli doručené," dodal. Či by Fiačan mal priamo odstúpiť, ako ho na to vyzval predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), minister nekonkretizoval, formu konzekvencie necháva na šéfa súdu. "Sám vie, že nie je v poriadku, ak sa takéto veci stávajú," doplnil.

aktuálne video

Matúš Šutaj Eštok odpovedá na otázky o nehode Andreja Danka a o úniku informácií z Ústavného súdu SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) necháva v prípade vyvodenia zodpovednosti za únik informácií rozhodnutie na predsedovi ÚS. Zdôrazňuje však, že aj samotný únik informácií vyvolal pochybnosti o tom, akým spôsobom súd rozhodoval. Fiačanove stredajšie vysvetlenia číta Takáč ako logické vyviňovanie sa z toho, čo sa stalo, jeho pochybnosti to však nerozptýlilo. "Pre mňa ako človeka, ministra zatiaľ ÚS nevyvrátil pochybnosti, ktoré mám," skonštatoval.

Taraba hovorí o popretí predchádzajúcich rozhodnutí

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) je presvedčený, že ÚS svojím rozhodnutím poprel predchádzajúce rozhodnutia. "Ak sa doteraz vyjadroval, že sa nemôže vyjadrovať k zákonom, ktoré neboli zverejnené, tak teraz vlastne urobil niečo, čo je očividne v protiklade k tomu, ako to vyhodnocovali v minulosti," povedal na adresu rozhodnutia ÚS po rokovaní vlády. V postupe ÚS vidí politický podtón. "Nech si s tým rozhodnutím žijú, na serióznosti im to však nepridalo," upozornil. Podporuje zároveň to, aby v súčasnej situácii vláda prikročila k novej novelizácii Trestného zákona.

Novela Trestného zákona spôsobila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér v utorok (5. 3.) vyhlásil, že predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Urobil tak v reakcii na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Dodal tiež, že nový prezident krajiny by mal túto zodpovednosť voči predsedovi ÚS vyvodiť. Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám.

Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie, na odstúpenie dôvod nevidí

Predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan ubezpečuje, že on aj sudcovia ÚS konajú autonómne, nestranne a nekonajú pod tlakom. Ospravedlnil sa za únik informácie o rozhodnutí ÚS. Nemalo sa to podľa neho stať, no nepovažuje to za dôvod na odstúpenie z funkcie. Dodal, že záležitosť sa vyšetruje. Ubezpečil, že sudcovia neposkytli informácie o rozhodnutí médiám ani iným osobám. Fiačan sa ohradil voči spochybňovaniu integrity sudcov ÚS, k čomu podľa jeho slov došlo ešte pred rozhodnutím súdu. Ohradil sa aj voči výrokom premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

VIDEO Šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie, na odstúpenie dôvod nevidí

Šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie, na odstúpenie dôvod nevidí (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Fiačan ubezpečil, že sudcovia neposkytli informácie o rozhodnutí médiám ani iným osobám. Ohradil sa voči spochybňovaniu integrity sudcov ÚS, k čomu podľa jeho slov došlo ešte pred rozhodnutím súdu. Ohradil sa aj voči výrokom premiéra Roberta Fica (Smer-SD), tvrdí, že ÚS nepoprel svoju ustálenú judikatúru.

Vec bude riešiť interný vyšetrovací tím

Predsedovi ÚS je ľúto, že došlo k predčasnému sprístupneniu informácie o rozhodnutí, vec má riešiť interný vyšetrovací tím. "V žiadnom prípade to však nepovažujem za dôvod, aby som odstupoval z funkcie predsedu Ústavného sudu. V predmetnej veci som zriadil interný vyšetrovací tím, aby sa analyzovali možné spôsoby úniku tejto informácie, či už z hľadiska technického alebo hľadiska zlyhania ľudského faktora," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii. O výsledkoch vyšetrovania bude informovať.

predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan
Zobraziť galériu (4)
predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V tomto rozhodnutí podľa Fiačana nejde o prelomenie doterajšej judikatúry ÚS, pretože súd sa musel posunúť vo svojich doterajších záveroch v situácii, ktorá doteraz nebola pokrytá jeho rozhodovacou činnosťou. "Súd rozhodol, že aj nepublikovaný zákon, ktorého obsah už nemožno meniť, pretože bol autorizovaný tromi najvyššími ústavnými činiteľmi, síce nepublikovaný, ale svojím textom normatívnym obsahom ustálený právny predpis, je spôsobilým predmetom rozhodovania súdu o prijatí na ďalšie konanie a o návrhu na pozastavenie účinnosti," vysvetlil a zdôraznil, že je to možné len na tieto účely.

Premiér hovorí o skončení Fiačana vo funkcii

Rozhodnutie ÚS podľa Fiačana odzrkadľuje verejný záujem, preto má ÚS plné právo informovať verejnosť hneď po svojom rozhodnutí a nie je povinný čakať na doručenie účastníkom konania. Dodal, že ÚS konal rýchlo, pretože v prípade návrhu na pozastavenie účinnosti mu zákon káže konať bezodkladne. 

Predseda súdu nerozumie, z čoho pramenia aktuálne politické ataky na nezávislosť a integritu ÚS. "Ja ani moji kolegovia sme nezadali žiadnu príčinu na to, aby mohli prísť takéto vyjadrenia na adresu Ústavného súdu alebo na mňa samotného," skonštatoval. Nepamätá si, že by sa takto vyjadroval jeden z najvyšších ústavných činiteľov. "Považujem to za nenáležité, nebezpečné pre právny štát, pre deľbu moci. Dúfam, že sa to nebude opakovať," povedal. Všetkým by odporúčal, aby sa sústredili na podstatu veci a nie na rôzne procesno-technické "figúry a tančeky".

Sudca spravodajca Peter Straka chce, aby sa verejnosť čo najskôr dozvedela, či skúmaný materiál je alebo nie je protiústavný, "Budeme merať čas skôr v týždňoch ako mesiacoch," uviedol. Premiér v utorok (5. 3.) uviedol, že Fiačan by mal skončiť vo funkcii. Niekto podľa neho musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám. Nevylúčil ani novelizáciu zákona o Ústavnom súde v oblasti lehôt na rozhodnutie o merite veci.

Premiér trvá na tom, že Fiačan sa má vzdať funkcie predsedu Ústavného súdu SR

Premiér Robert Fico (Smer-SD) trvá na tom, že predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan by mal prevziať zodpovednosť a vzdať sa svojej funkcie. Šéf ÚS podľa Fica v stredu potvrdil, že súd zlyhal, keď došlo k úniku informácií o rozhodnutí ÚS.

"Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan dnes potvrdil, že Ústavný súd SR zlyhal, keď došlo k úniku informácií o rozhodnutí Ústavného súdu SR do médií nepriateľských voči vláde predtým, ako bolo rozhodnutie doručené účastníkom konania. Ním zriadená pracovná skupina nič nevyrieši a predseda vlády SR Robert Fico naďalej trvá na stanovisku, že za takýto škandál, ktorý nemá obdobu v celej histórii Ústavného súdu SR, by mal predseda Ústavného súdu SR prevziať zodpovednosť, vzdať sa svojej funkcie a zaradiť sa do kolektívu radových členov Ústavného súdu SR," uviedol v stanovisku premiér.

Viac o téme: NovelaÚstavný súd SRIvan FiačanTrestný zákonMatúš Šutaj EštokUniknuté informácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu