Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dostupné bývanie za rohom? Úroky na hypotékach spadnú: TOTO si myslia odborníci

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Po dlhých mesiacoch, kedy sa trh s realitami na Slovensku otriasal pod váhou neúnosných cien a vysokých úrokových sadzieb na hypotekárnych úveroch to dnes vyzerá tak, že sa pomaly začína z prebúdzať. Odborníci očakávajú pokles úrokov na hypotékach, čím by sa bývanie pre mnohých ľudí stalo opäť o čosi viac dostupné. Záujem o kúpu bytu či inej nehnuteľnosti by tak mohol pomaly rásť.

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS: Ficov plán s hypotékami (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odborníci očakávajú, že v tomto roku a zvýši záujem ľudí a investorov o menšie byty, záujem o rozmernejšie bývanie by tak mohol pretrvať v rovnakej miere, ako tomu bolo doposiaľ.

Minulý rok sa najviac predávali veľké štvorizbové byty. „Tieto byty sa predávali veľmi dobre z toho dôvodu, že často ich kupovali ľudia, ktorí neboli ovplyvnení úrokovými sadzbami a kupovali ich často ako hotovostné,“ hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti BuiltMind Martin Decký pre portál RTVS.

Dostupné bývanie za rohom?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Spoločnosť predpovedá, že už v tomto roku by sme sa mohli dočkať zníženia úrokových sadzieb o jeden až jeden a pol percenta, pričom úľavu smerom z bánk by sme mohli pocítiť už v polovici roka.

„Tieto dáta nám indikujú, že do roka by sme sa mali dostať na nejaké tri až 3,5 percenta. A sú určované expertami, ktorí sa naozaj zaoberajú tým, že monitorujú makroekonomickú situáciu,“ vysvetlil Decký.

Vysoký dopyt byty predraží

Následkom zníženia úrokových sadzieb by však, paradoxne, mohol byť rast cien nehnuteľností a bytov. Experti očakávajú, že práve pokles úrokových sadzieb zatraktívni myšlienku kúpy bytu, čim sa navýši dopyt. Ceny nehnuteľností by tak mohli začať stúpať.

Dostupné bývanie za rohom?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

„Kým neuspokojíme dopyt a neuspokojíme to, že ponuka narastie zásadným spôsobom, tak ceny nebudú mať dôvod ani klesať, ani sa nejako stabilizovať a stagnovať. Ale budú mať rastúcu tendenciu,“ ujasnil realitný expert Michal Torous.

Viac o téme: Hypotekárny úverBývanie DomyNehnuteľnostiÚrokyBytyNákup bytovHypotéky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu