Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Huliak kritizoval sudcov Ústavného súdu: Hojsík je z jeho výrokov zhrozený

Rudolf Huliak
Rudolf Huliak (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS) v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o pozastavení účinnosti novely Trestného zákona povedal, že je "jasne vidieť smerovanie, za koho títo ľudia kopú". Podpredseda Európskeho parlamentu a Progresívneho Slovenska (PS) Martin Hojsík reagoval, že je zhrozený z výrokov Huliaka, ktorý podľa neho spochybnil celý ÚS. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Huliak si myslí, že rozhodnutie ÚS je skôr vizitkou prezidentky Zuzany Čaputovej, keďže novelu podpísala, čím s ňou vyjadrila súhlas. "Pre nás je podstatné, že nezrušili výrok o zrušení špeciálnej prokuratúry," skonštatoval. Huliak tvrdil, že ústavní sudcovia sú menovaní predchádzajúcou vládnou mocou a nedá sa od nich čakať, že budú napĺňať predsavzatia alebo legislatívne ciele tejto vlády. "Je jasné vidieť smerovanie, za koho títo ľudia kopú," dodal. 

archívne video

Brífing Ivana Korčoka na tému Vláda hrubo pošliapava slovenský záujem v zahraničí (Zdroj: topky/Ján Zemiar)

Hojsíka znepokojujú výroky Huliaka o Ústavnom súde. "Sudca nemôže vyrobiť rozsudok, musí sa riadiť tým, čo hovorí zákon," vyhlásil a pripomenul, že väčšinu sudcov ÚS odobril parlament v čase vlád Smeru-SD. Je rád, že vďaka ÚS existuje v krajine zachovanie balansu moci. Ozrejmil, že prezidentka novelu podpísala len preto, aby ju mal ÚS šancu posudzovať.

Výroky premiéra Roberta Fica

Výroky premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že Slovensko nebude posielať svojich vojakov na Ukrajinu, neboli podľa Huliaka zbytočné, pretože sa snažil na to len vopred upozorniť. "Pretože tento konflikt nie je náš, nás sa bezprostredne netýka," dodal s tým, že Slovensko musí vyslať signál, kam sme schopní v tejto vojne zájsť. Hovorí, že Slovensko vie v rámci možností pomôcť Ukrajine napríklad humanitárne. 

Hojsík tvrdí, že treba urobiť viac v dodávkach výzbroje, aby sa Ukrajina mohla brániť ruskej agresii. "Potrebujeme pomôcť Ukrajine brániť svoju slobodu, územnú celistvosť, nezávislosť, lebo je to aj v štátnom záujme Slovenska," uviedol. Podpredseda PS dúfa, že po júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) bude v EP silné zastúpenie tých poslancov, ktorí sú jednoznačne za pokračovanie podpory Ukrajine a za silnú, akcieschopnú Európu v prospech Slovenska. Huliak neodpovedal na otázku, či si uplatní mandát v EP, ak bude zvolený.

Huliak tiež dodal, že SNS bude po prezidentských voľbách trvať na zmene rokovacieho poriadku a nastavení štandardov v NR SR podľa okolitých členských štátov EÚ. "Určite sa budú upravovať časy rozpravy a určite sa budeme aj zamýšľať nad všetkými formami obštrukcie, ktoré nám predviedla opozícia, aby sme spriechodnili chod slovenského parlamentu," uzavrel.

Viac o téme: KritikaÚstavný súdMartin HojsíkRudolf HuliakSudci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu