Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na horách sa môžu vyskytnúť mokré lavíny: Oteplilo sa, upozorňuje Horská záchranná služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Contamines Montjoie via AP)

ŽIAR - Výskyt mokrých lavín očakáva v utorok v dôsledku výrazného oteplenia Horská záchranná služba (HZS) takmer vo všetkých nadmorských výškach slovenských pohorí. V Tatrách nad pásmom lesa prevláda zvýšené nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informovali o tom zo Strediska lavínovej prevencie HZS.

"Uvoľnenie lavíny je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, tiež sa očakáva uvoľnenie spontánnych lavín. Vyskytovať sa budú predovšetkým na strmých svahoch a v žľaboch, kde pripadlo najviac snehu počas posledného sneženia," konkretizovali horskí záchranári. V polohách do 2000 metrov nad morom sa na trávnatých svahoch môžu vyskytnúť aj kĺzavé základové lavíny.

archívne video

Lavína zasypala otca a dvoch synov

V dôsledku silného oteplenia je sneh prevažne mokrý. Výnimkou sú severné orientácie v najvyšších polohách Tatier, kde sa stále nachádzajú dosky, vankúše a preveje. Vetrom exponované hrebene sú často vyfúkané na tvrdý až zľadovatený povrch. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od nadmorskej výšky 1 100 až 1 200 metrov, nad hranicou lesa dosahuje výšku jeden až tri metre.

Vo Fatrách prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. "Uvoľnenie lavíny je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Očakáva sa aj uvoľnenie spontánnych mokrých lavín na strmých svahoch," upozornili z HZS.

Viac o téme: LavínaOteplenieVýskytHorská záchranná službaZvýšené nebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu