Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Silné oteplenie má naďalej vplyv na lavínovú situáciu na horách, upozorňujú horskí záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Contamines Montjoie via AP)

ŽIAR - Silné oteplenie má naďalej nepriaznivý vplyv na lavínovú situáciu v slovenských horách. Vo Vysokých, Západných a v západnej časti Nízkych Tatier platí vo štvrtok mierne nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Mokrý sneh je najmä popoludní hlavným problémom. "Uvoľnenie je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Očakáva sa aj uvoľnenie spontánnych mokrých lavín na strmých svahoch. Na trávnatých svahoch sa môžu vyskytnúť aj kĺzavé základové lavíny, ktoré môžu ohroziť údolné trasy," upozornil Kyzek.

archívne video

Lavína pod Jakubinou strhla dvojicu Slovákov (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Snehová pokrývka je zrána mierne spevnená a zmrznutá, no dôsledkom oteplenia počas dňa premoká. Výnimkou sú podľa Kyzeka tienisté orientácie v najvyšších polohách Tatier, kde sa stále nachádzajú snehové dosky, vankúše a preveje. Vetrom exponované hrebene sú často vyfúkané na tvrdý až zľadovatený povrch. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od nadmorskej výšky 1100 až 1 200 metrov nad morom, nad hranicou lesa dosahuje výšku 90 až 300 centimetrov.

Kyzek dodal, že vo Veľkej a Malej Fatre i východnej časti Nízkych Tatier pretrváva druhý lavínový stupeň až nad hranicou 1200 metrov. Nižšie v týchto pohoriach platí malá hrozba, prvý stupeň.
 

Viac o téme: HoryLavínaNebezpečenstvoHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu