Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mimovládka sa pustila do Šimečkovho PS: TAKTO nahrávajú Korčokovi! Problém vidia aj v demonštráciách

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Jaroslav Novák, Getty images, SITA/Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA - Dvoje voľby, dve kampane, jedna strana. Už čoskoro si budeme voliť novú hlavu štátu. Tento rok však pôjdeme k urnám aj z iného dôvodu - voľbám do Európskeho parlamentu. Súbežne tak prebiehajú kampane na jedny aj druhé voľby. Tú prezidentskú si robia len kandidáti, tá do eurovolieb je zasa v rukách strán. Vznikol však problém. Transparency International Slovensko upozornila na to, že Progresívne Slovensko našlo medzeru v zákone a ich kampaň do eurovolieb nahráva aj kandidátovi na prezidenta Ivanovi Korčokovi.

Mimovládka poukázala na to, že od minulého týždňa sa Slovensko ocitlo v unikátnej situácii, keď sa naraz konajú dve volebné kampane. "Popri prezidentskej už aj tá eurovolebná. Kým v prvej môžu kampaňovať iba kandidáti na post hlavy štátu, bez zapájania politických strán, tá druhá je zase výlučne doménou partají. Už dopredu sme mali obavy, že takýto súbeh kampaní môže byť problematický, čo sa teraz napĺňa," skonštatovali. 

archívne video 

Šimečka z PS sa vyjadril k problém s financiami z EÚ aj kauze Tomáša Hellebrandta (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opozičná strana Progresívne Slovensko totiž spustila mobilizačnú kampaň "NEMÔŽU MAŤ VŠETKO“ postavenú na obave z úplného ovládnutia štátu koalíciou. Ide o kampaň spojenú s júnovými eurovoľbami a strana ju aj účtuje na transparentnom účte k týmto voľbám. "Najväčším výdavkom v kampani sú zatiaľ bilbordy za 45-tisíc eur na február a marec, ktoré si strana objednala cez reklamnú agentúru Unimedia,“ informuje Transparency International.

Mimovládka sa pustila do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

"Tézu o ovládnutí štátu opozícia dosiaľ používala skôr v súvislosti s prezidentskými voľbami. Prezident by podľa nej nemal byť z vládneho politického tábora a mal by napäté pomery v krajine vyvažovať. Takto postavená kampaň je namierená najmä voči favoritovi volieb a šéfovi vládneho Hlasu Petrovi Pellegrinim a mobilizovať má predovšetkým voličov jeho hlavného rivala Ivana Korčoka,“ upozorňuje organizácia.

Progresívne Slovensko spojitosť odmieta

Nasadenie sloganu aj pre eurovoľby teraz podľa TIS nepriamo pomáha aj Korčokovi v prezidentskej kampani. "Kampaň ´Nemôžu mať všetko´ ani vizuálne, ani obsahovo nevyslovuje podporu žiadnemu kandidátovi na prezidenta, ani nevyzýva na účasť v prezidentských voľbách, preto náš postup považujeme za zákonný,“ uviedla pre TIS hovorkyňa strany Tereza Mikáčová. Strana podľa nej nevedie ani nefinancuje kampaň žiadneho kandidáta na prezidenta.

V Transparency sa domnievajú, že PS využila špecifickú situáciu súbehu dvoch kampaní, s ktorou sa zákon bližšie nezaoberá. Z tohto pohľadu môžu byť podľa nich s blížiacim sa termínom prezidentských volieb čoraz problematickejšie aj opozičné protivládne demonštrácie, ale aj demonštrácia na podporu Petra Pellegriniho, ktorú dávnejšie avizoval premiér Robert Fico.

Viac o téme: KampaňPrezidentIvan KorčokProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu