Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mimovládky hovoria o škandále: Na peniaze od štátu môžu zabudnúť! Výzvu na ochranu ľudských práv zrušili

(Zdroj: Getty Images, culture.gov.sk, TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti len deň pred ústnym vypočutím žiadateľov zrušilo aktuálnu výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur. Mimovládna organizácia Post Bellum upozornila, že sa tak stalo bez akéhokoľvek relevantného zdôvodnenia. Ministerstvo prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam násilia.

Riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková uviedla, že ministerstvo zastavilo jediný štátny program podpory projektov zameraných na oblasť ochrany ľudských práv. Postup štátnej moci hodnotí ako škandalózny. "Vláda nám jasne odkazuje, že ju ľudské práva nezaujímajú. To je zásadný signál pre všetkých aktívnych občanov, organizácie občianskej spoločnosti i všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov," konštatovala.

Ministerstvo sa ohradzuje voči mediálnym útokom

"Finančné prostriedky z tejto schémy plánuje rezort presunúť na pomoc najzraniteľnejším obetiam násilia a ochranu ich ľudských práv. V tejto súvislosti prebieha komunikácia, cieľom ktorej by malo byť zriadenie pracovnej skupiny, zloženej z odborníkov na danú problematiku. O tomto zámere a prípadnom vypísaní novej výzvy budeme informovať,“ uviedla hovorkyňa rezortu Lucia Hurajtová.

archívne video

Reakcia ministra spravodlivosti Borisa Suska na rozhodnutie prezidentky o novele Trestného zákona (Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR)

Zároveň sa v mene rezortu ohradila voči mediálnym útokom a vyjadreniam, ktoré "podkopávajú spoluprácu rezortu s tretím sektorom“. "Ministerstvo spravodlivosti SR tento rok poskytlo žiadateľom - akreditovaným subjektom a intervenčným centrám sumu 2 milióny 50 tisíc eur na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov a špecializovanej pomoci obetiam trestného činu domáceho násilia,“ dodala Hurajtová.

Hnutie Slovensko vyzýva MS na obnovu dotácií

Hnutie Slovensko vyzýva ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby obnovil dotácie pre organizácie bojujúce proti nenávistným prejavom, rasizmu, antisemitizmu, xenofóbii a ďalším negatívnym javom.

"Na Slovensku ideme v protismere oproti vyspelým demokratickým krajinám, keď zastavujeme dotácie na boj proti nenávistným prejavom a rasizmu," uviedol europoslanec za hnutie Peter Pollák s tým, že každý rozumný politik v Európe v súčasnosti posilňuje tento boj.

Viac o téme: Post BellumMinisterstvo spravodlivosti SRĽudské práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu