Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zákon o ochrane spotrebiteľa má nahradiť viacero predpisov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vládny návrh zákona o ochrane spotrebiteľa by mal do budúcnosti predstavovať základný právny predpis v oblasti ochrany spotrebiteľa a nahradiť niekoľko aktuálne platných zákonov. Takisto má modernizovať spotrebiteľskú legislatívu a detailnejšie ju zosúladiť s právnymi predpismi EÚ. Návrh tohto zákona v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Zákon má nahradiť okrem aktuálne platného predpisu aj zákon o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho a rovnako zákon o dohľade a pomoci pri riešení neodôvodnenej geografickej diskriminácie zákazníka na vnútornom trhu. Hlavným dôvodom revízie súčasnej právnej úpravy je podľa Ministerstva hospodárstva SR potreba transpozície smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ.

Progresívne Slovensko sa vyjadruje k stavebným zákonom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Návrh zákona stanovuje požiadavky na kompatibilitu a interoperabilitu

Najvýraznejšími konkrétnymi zmenami sú zjednotenie používaných termínov v súlade s legislatívou EÚ, aktualizácia informačných požiadaviek pri zmluvách uzatváraných na diaľku alebo mimo prevádzkových priestorov obchodníka v súvislosti s digitalizáciou a nová úprava informačných povinností prevádzkovateľov online trhov, ktorí budú musieť napríklad vyslovene uviesť, či ponuka pochádza od obchodníka alebo nepodnikateľa. Zároveň návrh zákona stanovuje požiadavky na kompatibilitu a interoperabilitu digitálneho obsahu a digitálnej služby. Prostredníctvom novelizácie Občianskeho zákonníka sa v reakcii na vývoj trhu a zmeny európskej spotrebiteľskej legislatívy zavádzajú do právneho poriadku definície digitálneho obsahu, digitálnej služby či veci s digitálnymi prvkami.

archívne video 

Minister Raši predstavil novelu zákona o verejnom obstarávaní (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Kedy sa bude praktika považovať za klamlivú?

V súvislosti s nekalými obchodnými praktikami na online trhoch má nový právny predpis zaviesť požiadavky na informovanie spotrebiteľa o tom, či a akým spôsobom obchodník zabezpečuje autenticitu spotrebiteľských hodnotení produktov, ako aj o hlavných parametroch, ktoré určujú poradie produktov vo výsledku vyhľadávania v online rozhraní, a ich vzájomnom význame. Klamlivé obchodné praktiky sa rozširujú o marketing dvojitej kvality. Zároveň sa má zaviesť, kedy sa takáto praktika nebude považovať za klamlivú.

Návrh zákona v porovnaní s doterajšou právnou úpravou podstatným spôsobom nemení povinnosti v súvislosti s označovaním tovaru cenami, ale zavádza novú reguláciu pri znižovaní cien, aby nedochádzalo k cenovej manipulácii v podobe zavádzania spotrebiteľov o výške skutočnej zľavy. Ide o nekalú obchodnú praktiku, ktorá bola identifikovaná v praxi viacerých relevantných obchodníkov v EÚ, najmä počas špeciálnych výpredajových akcií. Nový zákon by mal nadobudnúť účinnosť od marca budúceho roka.

Viac o téme: ZákonDruhé čítanieParlamentOchrana spotrebiteľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu