Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stavebný zákon upravuje na poslednú chvíľu aj atómové stavby, uviedol opozičný poslanec Hlina

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pri novele zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) sa upravuje aj možnosť rozhodnutia o umiestnení stavieb jadrového zariadenia a stavieb súvisiacich s jadrovým zariadením. Má sa tak urobiť tzv. obálkovým spôsobom. Túto informáciu sa poslanci opozície dozvedeli na poslednú chvíľu. V rozprave Národnej rady (NR) SR to uviedol opozičný poslanec za stranu SaS Alojz Hlina.

"Meníme zásadným spôsobom stavebný zákon v rozsahu toho, ako sa povoľujú jadrové elektrárne na základe spoločnej správy z výborov, ktorá bola predložená včera večer a dnes sa o nej rokovalo 13 minút na výbore," uviedol Hlina s tým, že poslanci nevysvetlili, čo znamená obálkový spôsob. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) priblížil princíp obálkového spôsobu. Vnútornú stavbu projektov bude podľa Ráža určovať stavebné povolenie. Vnútorné usporiadanie objektov tak má byť nutné v rámci stavebného povolenia.

VIDEO Progresívne Slovensko sa vyjadruje k stavebným zákonom

Progresívne Slovensko sa vyjadruje k stavebným zákonom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zo spoločnej správy výborov vplýva, že rozhodnutie o umiestnení stavby a rozhodnutie o využití územia by malo platiť dva roky odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť. Rozhodnutie o umiestnení líniovej stavby má platiť tri roky odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť. Rozhodnutie o umiestnení stavby jadrového zariadenia a stavieb súvisiacich s jadrovým zariadením má platiť päť rokov odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť, ak stavebný úrad neurčil v odôvodnených prípadoch dlhšiu lehotu.

Viac o téme: Stavebný zákonAlojz HlinaAtómové stavby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu