Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Žilinka s Kolíkovou si skočili do vlasov: Tvrdé odkazy cez médiá a sociálne siete! Zapojila sa aj SaS

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA – Kritický postoj strany SaS na čele s poslankyňou Máriou Kolíkovou voči krokom Smeru-SD pri novele Trestného zákona, postavil zo stoličky aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Ten sa bráni proti útoku zo strany Kolíkovej. Poslankyňa ho totiž vyzvala k zodpovednému postoju.

Tlačová konferencia strany SaS na tému Cynizmus Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mária Kolíková počas tlačovej konferencie strany SaS vyzvala predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, aby sa k novele Trestného zákona „postavil ako chlap“. Vo svojom prejave pred novinármi nezabudla ani na šéfa generálnej prokuratúry Maroša Žilinku.

„Vyzývam aj generálneho prokurátora, aby sa zodpovedne postavil k tomu, čo spáchal a urobil, keď nekonal. Potom, keď všetci vidíme, aký je zlý tento zákon, tak po funuse sa hlási k ochrane obetí trestného činu. Ja sa pýtam, kde bol pán generálny prokurátor, kde bol? Keď potom, keď je schválený zákon sa tu hlási, že ‚ja som tu ochranca obetí trestných činov‘,“ povedala bývalá šéfka rezortu spravodlivosti. „Keď bolo potrebné konať a prísť do parlamentu a tu vystúpiť, tak toho vôbec nebol schopný,“ dodala na Žilinkovu adresu.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (4)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Generálny prokurátor nezodpovedá za parlament

Kolíkovej výroky nezostali dlho bez odozvy. „Pani poslankyňa, generálny prokurátor SR nenesie žiadnu zodpovednosť za legislatívny proces v Národnej rade SR a zákony ňou prijaté,“ bráni sa na sociálnej sieti Facebook Žilinka. Dodáva, že pri výkone svojej funkcie vždy postupoval v súlade s právnymi normami.

Žilinka s Kolíkovou si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

„Preto absenciu odbornej a vecnej argumentácie nenahrádzajte politickými a emotívnymi výzvami a zavádzajúcimi slovnými útokmi či obvineniami z nekonania generálneho prokurátora, ktoré sú v rozpore s realitou, a ktoré znižujú vážnosť prokuratúry a generálneho prokurátora v očiach verejnosti,“ odkázal Kolíkovej.

Generálny prokurátor sa na nič nezmohol, reaguje Saska

„Strana Sloboda a Solidarita (SaS) prijala s veľkým prekvapením dnešné verejné vyhlásenie Maroša Žilinku na sociálnej sieti, kde otvorene priznal, že pri novele Trestného zákona absentovala odborná a vecná argumentácia, sám pritom k danej téme vyše dvoch mesiacov mlčal,“ uvádza strana v oficiálnej reakcii.

„Návrh novely Trestného zákona prišiel do NR SR v skrátenom konaní 6. decembra 2023. Generálny prokurátor sa vtedy zmohol len na konštatovanie, že zákon je v súlade s ústavou a je vykonateľný. Len vďaka opozícii sa o návrhu hovorilo aspoň v pléne NR SR a odborná verejnosť si ho mala možnosť naštudovať, avšak bez formálnej možnosti vyjadriť sa. Až v januári si Maroš Žilinka všimol problémové časti a na kabinetnom stretnutí s ministrom spravodlivosti a predsedom NR SR hovoril o potrebných zmenách,“ reagovala strana na konanie generálneho prokurátora.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strana v stanovisku dodáva, že úlohou generálneho prokurátora je ochrana práva a zákonom chránených záujmov fyzických a právnických osôb a štátu. 

„Je veľmi smutné, že absenciu odbornej a vecnej argumentácie si Maroš Žilinka všimol až 13. februára, teda po schválení 70-stranovej novely Trestného zákona s ďalšími desiatkami strán pozmeňovacích návrhov. Práve Sloboda a Solidarita opakovane Žilinku vyzývala, aby sa k zákonu vyjadril, aby využil právo vystúpiť v pléne NR SR a aby zverejnil svoje pripomienky. Žilinka však miesto toho vyše dvoch mesiacov mlčal a preto je za schválenie novely a jej znenie nepochybne spoluzodpovedný. Navyše, kým sa verejnosť nedozvedela o neprijateľných zásahoch do práv obetí sexuálneho násilia, tak sa venoval všetkému možnému, len tomuto zákonu nie. Považujem to za alibizmus, na ktorý dopláca spravodlivosť na Slovensku,” hovorí Mária Kolíková.

Viac o téme: ParlamentSaSMaroš ŽilinkaNárodná rada Slovenskej republikyMária KolíkováGenerálny prokurátorNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu