Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Korčok je za silnejšiu Európsku úniu, podľa Pellegriniho mu nejde o Slovensko

Peter Pellegrini a Ivan Korčok Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini a Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ramon Leško, )

BRATISLAVA - Občiansky kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok je za silnejšiu Európsku úniu (EÚ) v oblasti zahraničnej politiky. Silnejšia EÚ vo svete je podľa neho aj slovenským záujmom. Kandidát na prezidenta a predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) reagoval, že na výsadu práva veta v rámci Únie nemožno nikdy rezignovať. Skonštatoval tiež, že akékoľvek cudzie záujmy sú Korčokovi prednejšie ako národnoštátny záujem SR.

archívne video

Tlačová konferencia kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka k novele Trestného zákona (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Korčok poukázal, že v tejto veci majú s Pellegrinim úplne odlišný názor. "Pán Pellegrini, právo veta v EÚ je pre vás len marketingová skratka a ani tá nie je z vašej hlavy. Som za debatu o posilnení spoločnej zahraničnej politiky EÚ, lebo opakujem, silnejšia EÚ vo svete je slovenský záujem. Vy si myslíte, že je to hrozba," podotkol. Právo veta je podľa Koročka pre Pellegriniho len marketingovou skratkou.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pellegrini poukázal, že Európska únia je konceptom štátov, kde "za jedným stolom rovnocenne sedia a hlasujú veľkí európski hráči s tými menšími. Hlasovanie menších štátov má podľa neho rovnakú váhu ako veľkých, ktoré musia počúvať aj ich argumenty a výhrady. "Ivan Korčok sa zjavne snaží zapáčiť veľkým hráčom. Nechce sa mu ako prípadnej hlave štátu viest rovnocenný dialóg, ale chce prijímať len rozhodnutia a príkazy silnejších. Je to možno pohodlnejšie, ale doslova devastačné pre SR a ďalšie menšie státy EÚ," povedal Pellegrini.

Viac o téme: Peter PelegriniIvan KorčokPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu